Kardinal Nichols: ”Vågen av rasism efter Brexitomröstningen får inte tolereras!”

The Most Reverend Vincent Nichols arrives at Westminster Cathedral in central London, ahead of the formal service to install him as the 11th Archbishop of Westminster, on May 21, 2009. AFP PHOTO/Leon Neal (Photo credit should read Leon Neal/AFP/Getty Images)

Ärkebiskopen i Westminster, kardinal Vincent Nichols, sade i ett uttalande efter Brexitomröstningen att ”varje ledare måste tänka över vår oförmåga att lyssna till människor”.

Efter torsdagens folkomröstning i Storbritannien har ett antal främlingsfientliga incidenter ägt rum över hela landet. Anstötliga graffiti har sprayats på ett polskt kulturcenter i London och i Newcastle har medlemmar i National Front hållit upp banderoller med krav att invandrare skall utvisas till sina hemländer.

Kardinal Nichols, som är ordförande i biskopskonferensen för England och Wales sade på tisdagen att ”vi måste tänka över vad som hänt under dessa tumultartade dagar och vad som behöver göras nu. Först och främst är jag medveten om vad som hänt i den polska gemenskapen i Hammersmith och banderollerna i Newcastle. Vågen av rasism och hatet mot andra är något vi inte får tolerera. Vi måste framhålla att sådant helt enkelt inte är acceptabelt i ett humant samhälle och aldrig får provoceras fram eller gynnas.”

Han tillade att ”rasism och hat får aldrig tolereras, men det finns ingen anledning att hysa fruktan. Vi måste lägga våra liv vid foten av korset, i Jesu händer. Vi har en viktig uppgift att syna den horisont framför vilken vi lever, för där finns de djupa värden vi försöker förkroppsliga; då vi ser att vi lever i Guds närvaro med en transcendental horisont.”

Kardinalen sade vidare att ”varje ledare måste fundera över vår oförmåga att lyssna och ge dem som upplever sig ohörda en röst. Syftet måste vara det gemensamma bästa, som inte utesluter någon. Den stora utmaningen för dem som leder landet är att tala för alla. Om segern i en folkomröstning ger upphov till splittring blir vi som nation svagare och svagare och oförmögna att spela en roll på den internationella scenen genom att ta itu med världens problem, som är stora och utmanande.”

Catholic Herald, 2016-06-28