Den svenska importen av Halloween-firandet orsakar varje höst en numera tämligen förutsägbar debatt dels om amerikanisering och organiserat godistiggeri, dels (kanske främst i kristna kretsar) om demoniska inslag och hyllande av ondska och häxeri.
Catholic News Agency återger reflektioner av biskop David Konderla av Tulsa om Halloween, Allhelgona och katolsk fromhetstradition, presenterade i ett brev om allhelgonafirandet 28 september.
”Tvärtemot populärkulturens Halloweenfirande, har även utklädandet en aspekt av andakt i katolsk fromhet. Skallar och liar påminner oss om vår dödlighet, och om att vi behöver sträva efter helighet i väntan på domen. Synliga symboler för döden är en påminnelse om de yttersta tingen – död, dom, himlen och helvetet.”
Biskopen konstaterar att firandet, som bland annat har rötter i Alla helgons fest och hågkomsten av de döda, i populärkulturen har drivit iväg från det ursprungliga firandet, och att det snarare verkar vara ett hyllande av ondska och död när det frikopplas från katolsk tradition och lära.
Bland katoliker i USA är det inte ovanligt att barnen klär ut sig till helgon, långt från svensk leksaksförsäljnings häxhattar och skelett. ”Genom att klä ut oss till de helgon vi mest beundrar, tänker vi oss själva som följande deras exempel av kristet lärjungaskap. Praktiken tillåter lekfolket att under festliga former bli ’levande ikoner’,” skriver biskopen.
I brevet varnar han också för att anamma sådant som går emot katolsk tro, sådant som häxeri, trolldom och ockultism. ”Låt oss uppmana varandra att i varje detalj uttrycka skönheten och djupet i Alla helgons fest,” avslutade biskop Konderla sitt brev.
Red. 2018-10-19