Kraftig ökning av attacker mot kristna i Nigeria

Nya siffror visar att antalet kristna som dödas i olika attacker i norra Nigeria ökade med 62 procent mellan 2014 och 2015. Detta framgår av en rapport som presenterades på onsdagen av organisationerna Open Doors och Christian Association of Nigeria (CAN). Rapporten, med rubriken ”Krossade men inte besegrade”, beskriver omfattningen av det ihärdiga våldet mot kyrkan i norra Nigeria. Under 2015 skedde 4 028 mord och 198 attacker mot olika kyrkor. Motsvarande siffror för året innan var 2 484 mord och 108 kyrk-attacker.

Rapporten fokuserar på förföljelser som bedrivs av tre huvudgrupper: organisationerna Boko Haram respektive Muslim Fulani Herdsmen och den islamistiska elit som dominerar det regionala styret i landets norra delstater, där ungefär 30 miljoner kristna utgör den största minoriteten. Lisa Pearce, chef för Open Doors i Storbritannien och Irland sade att ”även om Nigeria officiellt är en sekulär federal stat med en konstitution som garanterar tanke-, samvets- och religionsfrihet, är verkligheten i norra Nigeria radikalt annorlunda.”

”I decennier har kristna i regionen lidit av marginalisering och diskriminering likväl som av riktat våld. Detta händer inte bara i de delstater som har islamistiskt styre och sharia-lagar utan också i delstater där en sådan ordning ännu inte har implementerats”, sade hon. ”I flera områden i norra Nigeria har kristendomen helt utplånats. Det ömsesidiga förtroende som tidigare rådde mellan olika religiösa grupper har försvunnit, och kristna och muslimer har stegvis kommit att leva alltmer åtskilda i helt separata städer, förorter och landsbygdsområden.”

I rapporten beskriver till exempel en kristen kvinna med egna ord hur hennes man dödades och deras hus brändes ner: ”Vi levde i organisationens Fulanis område men vi gav dem ingen anledning att döda oss. Deras enda skäl var religiöst: de ville döda oss bara för att vi var kristna.”

Generalsekreteraren för CAN, Musa Asake, sade att publiceringen av rapporten var ”en möjlighet att låta hela världen veta vad de kristna i Nigeria går igenom”. Open Doors arbetar med förföljda kristna i norra Nigeria genom att till exempel finansiera projekt som skolor, hälsovård, vattenförsörjning och lärarutbildning. Organisationen tillhandahåller också Biblar, söndagsskolematerial och annan kristen litteratur.

Catholic Herald, 2016-02-24

Översättarens anmärkning:
Den svenska regeringens utrikespolitiska deklaration presenterades i riksdagen på onsdagen, samma dag som rapporten som beskrivs ovan publicerades. Deklarationen innehåller bland annat Sveriges officiella syn på utmaningar och problem rörande fred och mänskliga rättigheter i världens olika krisområden. Den globala förföljelsen av kristna nämndes inte.

Läs också inslag i Världen idag via denna länk