Kubas biskopar sätter stort hopp till en nystart med USA

De kubanska biskoparna hälsar de nyupptagna diplomatiska förbindelserna mellan Kuba och USA som ett steg i rätt riktning. Detta utgör inledningen till ett nytt avsnitt i förhållandet mellan de båda länderna, heter det i ett uttalande som publicerades på den kubanska biskopskonferensens hemsida i onsdags. Förhoppningsvis kommer det nu planerade närmandet att bidra till det kubanska folkets materiella och andliga väl.

Biskopskonferensens ordförande, ärkebiskop Dionisio Guillermo Garcia Ibáñez av Santiago de Cuba sade till den spanska radiokanalen Cadena Ser, att de återupptagna relationerna och de överenskomna uppluckringarna av det ekonomiska embargot öppnar en ”lovande nya väg” för människorna i landet. Men det kommer hur som helst att ta litet tid innan inte bara de politiska och ekonomiska utan även de personliga relationerna mellan människorna i de båda länderna kommer att ha normaliserats.

Biskoparna i den socialistiska ö-staten uttalar ett särskilt tack till påven Franciskus för de diplomatiska ansträngningarna. Den katolske kyrkoledaren från Latinamerika har medlat mellan USA:s regering och Kuba och därigenom spelat en stor roll i att den diplomatiska istiden kunde förklaras avslutad i helgen. Kubas biskopar har under lång tid engagerat sig för ett upphävande av USA:s embargo men också för genomgripande ekonomiska reformer på Kuba.

Kathpress 2014-12-19