Konfliktens eldhärd har varit staden Bor, där makten växlat åtskilliga gånger mellan regering och opposition. Nästan hela befolkningen har flytt därifrån (några till platsen på bilden). Fototext och foto: Dominika Arseniuk, Polish Humanitarian Action/Flickr/Creative Commons.
Över tjugo kvinnliga församlingsmedarbetare dödades brutalt för cirka en månad sedan, när de sökte skydd i en kyrka i staden Bor i mellersta Sydsudan. Kvinnorna, varav flera var äldre, hade sökt skydd på området till episkopalkyrkan St. Andrew för att undkomma angrepp från rebeller. ”De blev mördade där”, berättar den anglikanske biskopen i Bor, Ruben Akurdit Ngong, i telefon för World Watch Monitor. ”Det är mycket smärtsamt. De har förstört nästan alla kyrkor i stiftet, men Gud är med oss.”
Fem av kvinnorna – Dorcas Abuol Bouny och Akut Mayem Yar, båda 72, Tabitha Akuang, 60, samt Mary Alek Akech och Martha Agok Mabior, båda 70 – var verksamma som pastorer. En känd lekman, Agel Mabior, 72, blev också dödad. ”Alla var präster. Alla arbetade i församlingen. De arbetade med olika saker, [bland annat] bibelläsning”, sade den anglikanske ärkebiskopen i Sydsudan Daniel Deng Bul till lokala medier.
I Sydsudan råder kaos sedan den 15 december förra året, då en schism inom armén utlöste våldsamma strider i huvudstaden Juba. Stridigheterna spred sig snabbt över landet och fick en etnisk dimension sedan president Salva Kiir anklagat sin förre vicepresident Riek Machar för planer på kuppförsök. Armétrupperna är lojala mot presidenten som tillhör dinka, medan rebellerna sluter upp kring Machar som är nuer. Flera kyrkor angripna och plundrade i den pågående etniska konflikten.
Dinka är den största stammen i Sydsudan. Därnäst kommer nuer, som har en fruktad ungdomsmilis, Vita armén. (Namnet kommer av att soldaterna brukar gnida in kroppen med den vita askan från bränd kodynga.) Av tradition har de huvudsakligen ägnat sig åt att röva boskap och försvara sin stam, men deras roll är nu en annan. De har blivit till en milis som utnyttjas för politiska ändamål.
Vita armén misstänks ha mördat över 2 500 människor, förutom kvinnorna, i staden Bor vars invånare till största delen tillhör dinka. ”Jag anser att Vita armén angrep och mördade kvinnorna som gömde sig på kyrkans område. Det är oroande att de våldtogs innan de dödades”, säger pastor Mark Akec-Cien, biträdande generalsekreterare i Sydsudans kristna råd till World Watch Monitor. ”Jag tror inte att de blev dödade för att de är kristna. Milisen angrep och plundrade och förstörde också affärer, företag, vanliga hem och flera andra kyrkor.”
Sedan konflikten uppstod har åtskilliga kyrkor angripits och plundrats, och präster har trakasserats, enligt Akec-Cien. I Malakai i landets norra del angreps och plundrades den katolska Sankt Franciskuskyrkan i mitten av januari, och prästen rånades. Även den anglikanska och den evangeliska kyrkan plundrades. ”Det är mycket smärtsamt. De har förstört nästan alla kyrkor i stiftet, men Gud är med oss”, Ruben Akurdit Ngong, biskop i Bor. De värst utsatta områdena ligger i de nordöstra delstaterna Jonglei, Unity och Övre Nilen. Bor, huvudstad i Jonglei, har blivit totalförstörd. Privata bostäder, livsmedelsbutiker, affärer, banker och kyrkor har plundrats och bränts, enligt episkopalkyrkan i Sudan.
Enligt ett uttalande av FN den 5 februari riskerar uppemot 7 miljoner människor matbrist, nästan två tredjedelar av landets befolkning, och för 3,5 miljoner av dem är läget akut. Omkring 900 000 har flytt hemifrån sedan december 2013. Visserligen är konflikten i stort en fråga om etnisk tillhörighet, men kyrkoledare i landet har uppmanat till fred och försoning och betonat att krisen har politiska orsaker. Såväl regeringstrupperna som oppositionsstyrkorna har anklagats för maktmissbruk och övergrepp.
Open Doors/World Watch Monitor 2014-02-10 (Fredrick Nzwili)