Att mobbning är ett problem i de flesta skolor är ingenting nytt, men digital undervisning, ansiktsmasker och isolering gör att mobbningen tar sig nya uttryck. Det rapporterar Crux från National Catholic Educational Associations årssammankomst, där författaren Jodee Blanco höll i en gruppverkstad om mobbning.
Under året har Blanco inte åkt runt och talat på skolor som vanligt, men hon får fortfarande samtal från rektorer som vill prata om hur eleverna blivit mer sarkastiska, mer kritiska mot varandra och alltid redo att ”fånga tillfällen för spydiga kommentarer”. I synnerhet mellanstadieelever beter sig sämre mot såväl skolkamrater som lärare. Skolanställda har också sett att föräldrar beter sig värre på sociala medier, och att alla är lite på gränsen humörmässigt i pandemin påverkar eleverna.
En form av mobbning i digitala undervisningsmiljöer är att elever tar mindre smickrande bilder av klasskamrater i Zoom och sprider dem på sociala medier. I skolor med fysisk närvaro utgör ansiktsmasker ett nytt problem, då blickar (arga, avvisande) blir mer fokuserade när bara ögonen syns.
Även lärare blir mer utsatta, eftersom deras tillkortakommanden kan bli tydligare i digitala miljöer, i synnerhet lärare som inte är så tekniskt kunniga vilket gör dem till byte för mer digitalt hemtama skolbarn.
Ett konkret förslag från Blanco var att lärarna tillsammans med eleverna utformar uppförandekoder för de nya situationerna, och också att eleverna uppmuntras sprida dessa till sina föräldrar.
Red. 2021-04-11