Påven avstår från ytterligare en lyx: sommarpalatset

castel_gandolfo_palazzo_apostolicoHan ratade sin storslagna lägenhet i Vatikanen och valde en Ford Focus för att ta sig runt i Rom. Nu har påve Franciskus beslutat att avstå från påvarnas historiska sommarviste som de innehaft som semesterort i nära 400 år.

Utan att någonsin ha tillbragt en enda natt där bestämde han att det apostoliska palatset och dess trädgård i Castel Gandolfo, beläget cirka 25 kilometer från Rom, skulle omvandlas till museum. Det öppnades den 21 oktober och erbjuder allmänheten närgången insyn i ett palats där en följd av påvar levat och dött.

”Det är en gest med starkt symboliskt värde, då den visar denne påves pastorala policy”, säger Antonio Paolucci, chef för Vatikanmuséerna, som skall ansvara för driften av Castel Gandolfo som museum. ”Denna hans villa är ett sådant arkitektoniskt och konstnärligt mästerverk att många av hans företrädare bott här. Men det intresserar honom inte”.

Sedan Franciskus valdes 2013 har han ruskat om den katolska kyrkan genom att avskaffa påvedömets traditionella prakt och bosatt sig i en enkel lägenhet i gästhuset Santa Marta inne i Vatikanen. Han tycks mycket sällan dra ned på sitt krävande arbetsschema även sommartid.

Medan Franciskus bara besökt palatset Castel Gandolfo ett fåtal gånger sedan han valdes, vistades påven Johannes Paulus II (1978–2005) och påven emeritus Benedictus XVI (2005–2013) ofta i detta högt belägna palats. Men inte alla Franciskus företrädare kände någon stark affinitet till platsen. Benedictus flögs dit med helikopter två veckor efter att han tillkännagett sin historiska abdikation 2013 och Franciskus träffade honom senare där för privata överläggningar.

Det är första gången allmänheten får tillfälle att se påvarnas flotta våning, som omfattar ett privat kapell, bibliotek och arbetsrum och använts av en rad påvar från 1600-talet och framåt. Besökarna får se den säng i vilken påvarna Pius XII och Paulus VI avled och i vilken Johannes Paulus II återhämtade sig efter attentatsförsöket på Petersplatsen 1981.

”Det kommer att förbli en påvlig villa”, säger Sandro Barbagallo, kurator för Vatikanmuseernas historiska samlingar. ”Tack vare påven Franciskus stora generositet erbjuds nu alla tillfälle att bese den.”

Castel Gandolfo var tidigare en befästning och palatset har varit i påvarnas ägo sedan 1596 och har sedan dess under seklernas lopp utvidgats till ett område på ca 55 hektar. Det blev också en tillflyktsort för 12 000 människor, som flydde undan ett av de blodigaste slagen under Andra världskriget, så de allierade trupperna kämpade sig norrut på den italienska halvön efter landstigningen vid Anzio 1944. Enligt Vatikanen var många av flyktingarna gravida och så många som 40 kvinnor födde sina barn i den påvliga sängen och de kom att kallas ”påvens barn”.

2014 öppnades trädgården för besökare, delvis för att kompensera det inkomstbortfall byn hade fått vidkännas sedan påve Franciskus beslutat att stanna i Rom. I trädgården finns ruiner från så långt tillbaka som kejsar Domitianus (81–96 e. Kr) som hade en sommarvilla här. Egendomen omfattar även en fungerande lantbruksrörelse, som förser Vatikanen med färsk mjölk, ägg, honung och andra viktualier. Förra året inrättades en regelbunden järnvägsförbindelse varje vecka, som gör det möjligt för besökare att se både Vatikanen och Castel Gandolfo under en dagsutflykt. De kan få en guidad tur i den privata våningen, inklusive det rum där Pius XII utnämnde Angelo Roncalli, sedermera påven Johannes XIII (1958–63) till kardinal 1953.

National Catholic Reporter 2016-10-26