Påven benådar präst inblandad i ”Vatileaks-läcka”

Påven Franciskus har benådat den spanske prästen, monsignore Lucio Angel Vallejo Balda, som redan har avtjänat hälften av sitt 18 månader långa fängelsestraff för att ha läckt konfidentiella dokument från Vatikanen i vad som brukar betecknas som ”Vatileaks”.

Vatikanen meddelade i tisdags officiellt att påven har gett monsignore Vallejo Balda ett så kallat villkorligt frigivande och att prästens fall fortsättningsvis kommer att lyda under hans spanska hemstift Astorgas jurisdiktion.

I juli i år, efter åtta månader av rättegång, fälldes monsignore Vallejo Balda tillsammans med sin sekreterare, en italiensk pr-konsult och två journalister av Vatikanens domstol för att ha läckt och spridit konfidentiella finansiella dokument. Efter sin inledande arrest hos Vatikanens polis överfördes monsignore Vallejo Balda till husarrest i Collegio dei Penitenzieri, som drivs av franciskaner, i Vatikanen för att där avtjäna sitt 18 månaders fängelsestraff. Prästen och en ytterligare av de dömda hade ingått i den särskilda kommission (COSEA) som upprättades av påven 2013 som en del i hans plan att reformera Vatikanens finanser.

Den 6 november firade påven Franciskus själv mässa för fångar i S:t Peterskyrkan. I sin efterföljande så kallade Angelus-bön vid S:t Petersplatsen vädjade påven om bättre villkor i världens fängelser och uppmanade världens ansvariga myndigheter att överväga benådning för fångar som det skulle vara lämpligt och passa för, i samband med det då pågående barmhärtighetens jubelår i den katolska kyrkan. Bland annat sade påven att han önskade sig ett rättsväsende som ”inte bara är bestraffande utan också är öppet för hoppet och återintegreringen av dömda brottslingar i samhället”. Som ett svar på påvens begäran sägs det att Kubas diktator Raúl Castro senare i november frigav 787 fångar.

Catholic News Agency, 2016-12-20