Påven bereder mark för saligförklaring av två tonåringar

Bland de dekret från Kongregationen för salig- och helgonförklaringsprocesser som påven Franciskus undertecknade i förra veckan finns två stycken gällande ett par ungdomar i tonåren, vilka på ett heroiskt sätt skall ha förverkligat de kristna dygderna i sina liv.  Dokumenten undertecknades av påven i samband med ett möte den 5 juli med kongregationens prefekt kardinal Angelo Amato.

Det första av dekreten bekräftar de heroiska dygderna i Alexia Gonzalez Barros liv. Hon uppoffrade sitt lidande till följd av en elakartad tumör för kyrkan.

Alexia föddes 1971 i Madrid. Hennes föräldrar var medlemmar i Opus Dei och gav vidare den katolska tron till sina fem barn. Alexia mottog sin första heliga kommunion 1979 i Rom och deltog i påvens allmänna audiens dagen därpå, den 9 maj. När Johannes Paulus II hälsade pilgrimerna välkomna, sprang Alexia fram till påven och fick ta emot en välsignelse och en puss.

Några år senare förändrades hennes liv drastiskt då läkare upptäckte en tumör som så småningom skulle leda till att hon blev förlamad. Under sjukdomsförloppet uppoffrade Alexia sitt lidande för kyrkan och påven. Hon bad ofta följande bön: ”Jesus, jag vill må bättre, jag vill bli botad. Men om du inte vill det, så vill jag det du vill.” Alexia dog den 5 december 1985 vid 14 års ålder.

Franciskus bekräftade också de heroiska dygderna i Carlo Acutis liv, en italiensk pojke som föddes 1991. Han var något av en datornörd och använde sin dator för att katalogiserade eukaristiska underverk från hela världen innan han vid 15 års ålder dog av leukemi. Enligt webbplatsen för Carlos kanonisering var den heliga eukaristin centrum för hans liv. Han kallade den heliga kommunionen för ”min väg till himlen”. Under tiden före sin död 2006 uppoffrade han sitt lidande för påven Benedictus XVI samt för kyrkan.

Red. 2018-07-09