Påven Franciskus besök i Mellanöstern – rapport 3

Påven Franciskus besöker den 24-26 maj Jordanien, Palestina och Israel. I dag på söndagen besöker han de palestinska områdena. I morse träffade han president Mahmoud Abbas och under förmiddagen firar påven en mässa framför Födelsekyrkan i Betlehem. Under eftermiddagen kommer påven till Tel Aviv och Jerusalem. I Jerusalem besöker han bland annat Klagomuren vid Tempelberget och träffar sedan den ekumeniske patriarken av Konstantinopel.

Hela programmet för påvens resa finns här: https://signum.se/pavens-resa-till-heliga-landet/

På denna länk kan man följa livestream-sändningarna direkt från de offentliga delarna av påvens resa: https://www.ctv.va/content/ctv/it/livetv.html

Emil Lundin, doktorand i arabiska och medlem i S:t Lars katolska församling i Uppsala, finns på plats och rapporterar löpande här på Signums hemsida från påvens besök. Här följer hans tredje rapport som inkom från Betlehem nu på söndagsmorgonen:

—–

Vi befinner oss nu i Betlehem sedan en timme ungefär. Torget utanför Födelsekyrkan är fullt med cirka 10 000 personer. Men eftersom vi saknar ”bitaqa”, biljetter, kan vi inte komma ända fram utan står längs sidan av den väg där påven Franciskus skall komma, in mot torget.

Palestinska soldater delar ut vimplar med texten ”State of Paestine, May 2014” tillsammans med en bild av påven, patriarken och den palestinske presidenten.

Emil Lundin, Betlehem, söndag den 25 maj 2014, klockan 8.45

 

Den lokala palestinska bussen hit rymde fler nationaliteter än vanligt. Torget vittnar om samma mångfald. Det är absolut fullt med folk. Den allmänneliga kyrkan och alla andra här gör sitt bästa för att sjunga med de arabiska kristna sånger som varvat med ”Viva el Papa!!” sjungs på en separat scen.

Torget är indelat i sektioner. Journalister och militärer på taken runt om torget. Nu återstår bara minuter, sen kommer ”al-baba-Fransis” och mässan kan börja.

Emil Lundin, Betlehem, söndag den 25 maj 2014, klockan 10.27

 

Horderna av pilgrimer lämnar Betlehem medan livet nu sakta återgår till vardag för betlehemsborna. Butikerna öppnar, turisterna kommer i mer jämna strömmar.

Innan mässan var stämningen var minst sagt upptrissad, i folkmassor med musik, sång och rop. Inga judar. För de många troende som hade samlats från alla världens hörn torde det fromma intrycket av påven plus mässa i Betlehem fästa sig starkast; vad gäller intrycket hos de icke-troende, hos politiska analytiker och andra från både när och fjärran, praesens et absens, så måste vi nog vänta för att få en mer samlad bild. Att de mest radikala i allehanda frågor är snarast att skrika högst känner vi, och nog kommer ivrare hitta att bli arga över även här. Men inte först förrän hela besöket fullgjorts kan vi börja utvärdera på allvar. Bilder från en mässa där påven och den palestinska flaggan figurerar samtidigt har sannolikt potential att uppröra; men detta måste också ses i ljuset av de bilder vi kommer att få se efter morgondagens kransläggning på graven för sionismens grundare, Theodor Herzl.

Mässan firades på italienska, med arabiska psalmer, vissa kortare böner på latin och förböner på ett antal språk. De yngre palestinska barnen var naturligtvis måttligt roade av själva mässan, utan sprang hellre runt i utkanterna av folkmassan och samlade överblivna vimplar och flaggor, som vore det raketpinnar dagen efter valborgsmässoafton.

För de många troende var mässan en samlad bön. Detta är också vad jag själv tar med mig, utan vare sig analys eller baktanke.

Emil Lundin, Betlehem, söndag den 25 maj 2014, klockan 15.19