Påven Franciskus besök i Mellanöstern – rapport 4

Påven Franciskus besöker den 24-26 maj Jordanien, Palestina och Israel. I dag på måndag besöker påven bland annat Klagomuren, och Yad Vashem, minnesmonumentet för Förintelsen. På programmet i dag står också möten med Israels president Shimon Peres och Israels premiärminister Benjamin Natanjahu. Klockan 16.20 i eftermiddagen firar påven Franciskus en mässa i det rum som traditionellt pekas ut som salen där Jesus instiftade eukaristin. Klockan 19.15 återvänder påven från Tel Avivis flyplats till Rom.

Hela programmet för påvens resa finns här: https://signum.se/pavens-resa-till-heliga-landet/

På denna länk kan man följa livestream-sändningarna direkt från de offentliga delarna av påvens resa: https://www.ctv.va/content/ctv/it/livetv.html

Emil Lundin, doktorand i arabiska och medlem i S:t Lars katolska församling i Uppsala, finns på plats och rapporterar löpande här på Signums hemsida från påvens besök. Här följer hans tredje rapport som inkom från Betlehem nu på söndagsmorgonen:

—–

Gamla stan är öde och tom nu på måndagsmorgonen. Endast några få enträgna själar har dukat fram sina bord i basarerna.

Efter mässan tillsammans med påven igår i Betlehem försökte vi ta oss nära den gudstjänst som senare på eftermiddagen skulle firas i gravkyrkan i Jerusalem, men alla vägar dit var avspärrade fram till midnatt. Man kunde bara ta sig genom för att delta i mässan om man hade en biljett. En gudstjänst om dagen med påven får räcka, tänkte vi, och gjorde ingen större möda att försöka delta – ett försök som vi i vart fall på förhand hade bedömt som utsiktslöst. Flera ingångar var också avspärrade (Jaffa-porten, till exempel), liksom många gränder innanför den gamla stadsmuren.

Avspärrningarna vållade visst förtret hos de boende i gamla stan, som nu tvingades vandra några kilometers omväg för att ta sig något kvarter bort. Mest arg var en kristen ortodox munk med stort svartmuskigt skägg som säkerhetspolisen till en början vänligt försökte prata grekiska med; ”apotropos!”. Han vägrade vända tillbaka, och först efter en halvtimmes bråk och lättare handgemäng när polisen tillsist hotade med dragna handbojor lät han sig vandra de extra kilometrarna bort till det kloster han tidigare hade kunnat se genom avspärrningen. Huruvida han egentligen var grekisktalande är osäkert.

Vid varje vägspärr i gamla stan fanns några som väntade, några som kom för att snabbt gå; i de judiska likväl som i de muslimska kvarteren. Många som bodde i gamla stan hade emellertid förutsett vad påvebesöket skulle innebära i fråga om affärsidkande och färdväg. ”Its normal here” sa en palestinsk man som stod vid en nära Davids bort och rökte blå L&M-cigaretter.

Igår bad påven vid den palestinska muren; idag klockan 08:10 vid den judiska västra muren, Klagomuren. Vi gick upp tidigt i dag i ett försök att se något av det hela, men säkerhetspolisen har minst sagt gjort ett bra jobb. Alla färdvägar till västra muren är spärrade – endast en utvald skara journalister får närvara –  och alla eventuella ställen där man annars hade kunnat få en skymt av det hela är täckta med vitt tyg. Vi såg ingenting vart vi än gick. En trettonårig pojke som på grund av den muslimska högtiden Leilat al-miraj var ledig försökte hjälpa oss, men hans skola var låst så inte heller därifrån kunde vi se något. En grupp från EAPPI (The Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) som också de hade försökt få en skymt av västra muren menade att det var mest tråkigt för de lokala kristna. Efter en dryg timmes försök begav vi oss hem.

Senare i eftermiddag fira påven en mässa i nattvardssalen. Mitt antagande är att det är svårt att söka tillträde och jag kommer inte försöka.

Emil Lundin, Jerusalem, måndag den 26 maj 2014, klockan 8.40

 

munken

 

 

 

 

 

munken 2

 

 

 

 

 

vitt tyg