Pietro Parolin utsedd till Vatikanens nye statssekreterare

Påven Franciskus har i dag, lördagen den 31 augusti, utsett en ny statssekreterare för Vatikanen. Statssekreterarens roll i Vatikanen kan jämföras med den som en statsminister har. Sedan 2006 har kardinal Tarcisio Bertone varit Vatikanens statssekreterare (eller ”kardinalstatssekreterare” som posten också kallas). Ny statssekreterare blir ärkebiskop Pietro Parolin, 58 år. I sitt senaste uppdrag har Pietro Parolin varit Heliga stolens nuntie [påvligt diplomatiskt sändebud] i Venezuela.

Pietro Parolin föddes 1955 i staden Schiavon, Viacenza, i norra Italien. Han prästvigdes 1980 och ägnade sina doktorandstudier åt kyrkorätt och blev samtidigt även utbildad i Vatikanens diplomatskola. Han talar italienska, engelska, franska och spanska. Sedan 1986 har han varit verksam inom Heliga stolens diplomati. Han var först nuntie i Nigeria och sedan i Mexiko. År 2002 blev Parolin utnämnd till undersekreterare i sektionen för relationerna  med andra stater i Vatikanens statssekretariat i Rom, en post som i praktiken motsvarar vice utrikesminister. I denna roll hade han särskilt ansvar för Vatikanens relationer till Spanien, Andorra, Italien och San Marino. Sedan 2009 har ärkebiskop Parolin varit nuntie i Venezuela.

Vatikanens statssekreterare har av hävd titeln kardinal, något som ärkebiskop Pietro Parolin ännu inte har, men säkerligen kommer att få när det nästa gång är dags att utnämna nya kardinaler. Fram till dess att han förlänas den ”röda hatten” som kardinaler bär kommer han att fungera som tillförordnad statssekreterare.

Signum har nått Sveriges ambassadör vid Heliga stolen, Ulla Gudmundson, i en intervju per telefon. Hon kommenterar utnämningen av ärkebiskop Parolin så här: ”Ett utomordentligt bra val, ett otroligt bra val. Jag har träffat honom ett antal gånger, särskilt under de första månaderna av mitt uppdrag. Han är en ytterst kompetent, seriös och mycket erfaren diplomat. Han är orädd och öppen i samtalen, och mycket trevlig. Faktum är att alla diplomater i förhandsspekulationerna har ansett att Parolin vore den bästa av tänkbara kandidater. För mig personligen måste jag säga att han är det bästa alternativet. Han är en väldigt erfaren diplomat, han har skött Vatikanens förbindelser med länder som Kina, Israel och Vietnam.” På frågan om ärkebiskop Parolins erfarenhet av och kännedom om Latinamerika (nuntie i Venezuela) kan ha haft betydelse vid utnämningen, med tanke på att påven Franciskus är från Argentina, svarar Gudmundson: ”Det vet jag inte, men de kan ha träffats i samband med den latinamerikanska biskopskonferensens (CELAM) möten. Jag har dock hört att de känner varandra väl.”

Red. Signum 2013-08-31

Ärkebiskop Pietro Parolins uttalande efter utnämningen finns här

Se RomeReports video-rapport om Parolins utnämning här

Läs John L Allens analys av utnämningen på National  Catholic Reporter (på engelska).

En (tolv minuter lång) intervju på spanska i den venezolanska tv-kanalen Venevisión från mars 2013 med Pietro Parolin, efter utnämningen av påven Franciskus, finns här