Programmet för påvens resa till Budapest och Slovakien

Programmet för Franciskus apostoliska resa till Budapest och Slovakien offentliggjordes onsdagen den 21 juli av Heliga stolens pressrum. Under tiden den 12–15 september kommer påven att besöka fem städer med början i den ungerska huvudstaden, där han delar i avslutningsmässan för den 52:a internationella eukaristiska kongressen. Sedan fortsätter han till Slovakiens huvudstad Bratislava och besöker även de tre slovakiska städerna Košice, Prešov och Šaštin.

Fyra dagars resa i Central- och Östeuropa apostoliska resa, den andra under år 2021. Den helige fadern ska tala vid åtta tillfällen och fira tre offentliga mässor, enligt det officiella programmet.

En halvdag i Ungern

Påven Franciskus flyger från Rom-Fiumicino till Budapest redan kl. 6 på morgonen söndagen den 12 september. Efter den officiella mottagningsceremonin på Budapests internationella flygplats Franz Liszt träffar påven Ungers president János Áder samt premiärminister Viktor Orban i Budapests konstmuseum. Detta museum, som rymmer Ungerns största konstsamling, är också platsen för påvens möte med de ungerska biskoparna på förmiddagen söndagen den 12 september. Där kommer han att hålla ett anförande. I detta museum, som invigdes år 1906, möter han även representanter för kyrkornas ekumeniska råd och några judiska församlingar i Ungern. Han håller ett nytt anförande. På det monumentala Hjältetorget i Budapest, framför konstmuseet, firar påven kl. 11.30 den mässa som avslutar den 52:a internationella eukaristiska kongressen.

Mässa i Sankt Martinskatedralen i Bratislava

Under tidig eftermiddag lämnar påven Budapest för att flyta till Bratislava – en resa på cirka 50 minuter. Denna söndag med späckat program avslutar han med ett ekumeniskt möte på den apostoliska nuntiaturen i Bratislava kl. 16.30, varvid han håller ett anförande. En timme senare träffar han privat Slovakiens jesuiter, fortfarande på nuntiaturen.

Måndagen den 13 september inleds med att Slovakiens ledning officiellt tar emot biskopen av Rom. Kl. 9.30 avlägger påven artighetsvisit hos republikens president, Zuzana Čaputová, i presidentpalatset, och kl. 10.00 träffar han representanter för myndigheter, civilsamhället och diplomatiska kåren i Grassalkovichpalatsets trädgård, Tid för ännu ett anförande.

Sedan beger sig den helige fadern till den katolska Sankt Martinskatedralen, huvudstadens största och äldsta kyrka, som stammar från 1300-talet, för att tala inför landets biskopar, präster, ordensfolk, seminarister och kateketer. Han besöker sedan Bethlehemcentret och möter den slovakiska judiska församlingen – med anförande. Därefter tar han i den apostoliska nuntiaturen emot slovakiska parlamentets talman och premiärminister Eduard Heger, som tillträdde så sent som i april 2021.

Bysantinsk liturgi och mariafromhet

Tisdagen den 14 september beger sig Franciskus så till Košice, som är landets näststörsta stad, och presiderar vid den gudomliga liturgin enligt Johannes Chrysostomos’ bysantinska liturgi i Prešov kl. 10.30.

Påven möter den romska gemenskapen i Košice kl. 16.00 och talar på nytt offentligt inför stadens unga kl. 17.00.

Den sista dagen, onsdagen den 15 september, firas mässa i basilikan Vår Fru av de sju smärtorna i nationalhelgedomen i Šaštin i Trnavaregionen kl. 10.00. Sedan återvänder påven till Rom under dagen. Den 15 september firas just Vår Fru av de sju smärtorna, Slovakiens skyddshelgon, och sedan 1564 vallfärdar de troende till Šaštín denna dag, som är allmän helgdag.

Mottot för den apostoliska resan till Slovakien är ”Med Maria och Josef, på väg mot Jesus” – Con Maria e Giuseppe sulla via verso Gesù. De slovakiska troende hyser en djup vördnad för Vår Fru av smärtorna, och har under sekler vänt sig till henne om hjälp.

Red. 2021-08-23

Detta är en nyhetstext vars originalversion i Vatican News, franska redaktionen, av den 21 juli 2021 finns via länken här