Rapport från March for Life 2018

av KLEMENS ÅKERBLOM
Utomhus är det för mörkt för att kunna se något, förutom de snötäckta vägkanterna, och inne i bussen är det knäpptyst. De flesta resenärer sover. Ibland hörs prasslande från chips- eller McDonald’spåsen, det är ju USA trots allt. Klockan är 02.44, vilket innebär att en tredjedel av 8-timmarsresan mellan Charlotte och Washington D.C. är avverkad. Min syster Bibbi sover gott bredvid mig, kan man tänka sig en bättre reskamrat? Vi är på väg till March for Life 2018 i vår huvudstad.

Efter en lång resa kryper vi med tusentals pendlare, senatorer och viktiga människor med dyra bilar in i USA:s, och därför världens, politiska centrum. Det är värt att notera att the March hålls just här. För 45 år sedan, den 22 januari, 1973, fastslog Högsta domstolen (Supreme Court) här i D.C. att abort skulle vara lagligt i samtliga 50 stater.

Men bara för att något är lagligt innebär det inte att det är okej. Ett exempel är att slaveriet var lagligt. Denna typ av argumentation stöter man ofta på när man läser om abortfrågan i USA. Pro life-rörelsen bestående av omkring en halv miljon unga och gamla, kvinnor och män, får begränsad uppmärksamhet i medierna. Man rapporterar självklart inte om dem som har fel åsikt. Samtidigt ser ändå hela det politiska centrumet år efter år vilken kraft vi är.Nellie Gray startade protestmarschen 1974 i vilken 20 000 människor deltog. Sedan dess har det bara växt. Och i år fick jag med egna ögon bevittna hur stark pro life-rörelsen är. Det är svårt att sätta ord på känslan man får när bön, underbara vänner och en fantastiskt glad stämning i en grupp av hundratusentals människor rör sig som en kraftfull våg mot ett mål.

I dag var målet Högsta domstolen, men hela evenemanget symboliserar något mycket större. Vårt gemensamma mål är ett samhälle där individens rätt till liv, ett liv skapat av Gud och till Guds unika avbild, har rätten till naturlig födsel och död. Vägen till den vackra dagen kommer inte vara lätt, det vet vi. Men the March for Life visade att det finns en stor, villig och beslutsam del av samhället som är up for the fight. Enbart antalet barn och ungdomar som fredligt gick tillsammans från the Washington Monument till Capitol Hill var ett kraftigt budskap på att framtiden är vår.

En aspekt som är lätt att glömma när man står där i folkmassan och skrattar och stolt håller upp sin skylt med texten ”wearetheprolifegeneration” är hur familjevänlig, god och rent ut sagt fin marschen är. Ett bra exempel var en man med en skylt som stödde abort. I stället för att bli ilskna, som man ofta ser i andra politiska sammanhang, gick flera bröder och andra fram till honom och tilltalade honom vänligt. Vad de sade till varandra vet jag inte, men det slutade med att de tog varandra i hand och gick därifrån. Jag tror att detta grundar sig i att Love saves Lives. Kärlekslågan kommer för alltid lysa vägen för Guds barn, för kvinnan som behöver hjälp, och framför allt för vårt samhälle. Och det är vår uppgift att göra den lågan större med Jesus Kristus exempel för allt vi gör. Det är mitt svar till #WhyWeMarch.

Klemens Åkerblom 2018-01-24
Gymnasielev i Charlotte, North Carolina. Har tillhört S:t Lars katolska församling i Uppsala.