Så hanterar Vatikanen och italienska stift risken för coronasmitta

Till skillnad från flera andra stift i Norditalien har Roms stift inte ställt in askonsdagens gudstjänster med anledning av coronaviruset. Även det traditionella askonsdagsfirandet med påven Franciskus kommer att äga rum på Aventinen sent på eftermiddagen. Redan på onsdagsförmiddagen tog påven emot pilgrimer till veckans generalaudiens på Petersplatsen. Även det möte som har planerats till torsdagen i Lateranbasilikan för påven Franciskus och präster i Roms stift kommer att äga rum som planerat.

I själva Vatikanstaten går allt tillsvidare sin gilla gång. Dock finns, enligt Vatikanens talesperson Matteo Bruni, en läkare och vårdpersonal från Vatikanens hälsomyndighet i ständig beredskap för att vid behov ta sig an personer med symptom som bör uppmärksammas.  Vidare har enstaka större möten förlagt till slutna lokaler.

I kyrkan vid Porta Sant’Anna, liksom i många av Italiens kyrkor har man tömt vigvattenskålarna, där annars de troende doppar fingertopparna för att korsa sig. Vidare har man placerat ut behållare med desinfektionsmedel vid ingångarna till Vatikanstaten. Redan i slutet av januari förklarade Bruni att det inte förelåg någon särskilt fara i Vatikanen, och det gäller fortfarande, bekräftade han på måndagen. Vatikanens hälsomyndighet står i ständig kontakt med hälsoministeriet och ansvariga myndigheter i regionen Lazio.

Det kyrkliga livet i Norditalien har drabbats av stora begränsningar

I många stift i Norditalien har gudstjänster och andra samlingar för denna vecka antingen ställts in eller också begränsats radikalt. Då gudstjänster firas, tillämpar man ofta handkommunion i stället för att hostian läggs direkt i munnen. Det avråds från fridshälsning genom att ta varandra i handen eller omfamna varandra. Som fjärde stora stift efter Milano, Padua och Venedig har nu senast även Bologna begränsat gudstjänster och kyrkliga sammankomster till och med söndag.

Så firas nu enbart vardagsgudstjänster med få personer, och större sammankomster har ställts in, liksom även katekesundervisning. Caritas’ rådgivningscenter är stängda, men tillgängliga per telefon; utspisning och soppkök hålls öppna. Likartat är det i stiftet Bolzano-Bressanone, som ställde in en vallfart till Rom med närmare 1 000 ministranter.

Hur mycket det offentliga livet i Italien kretsar kring coronaviruset, framgår inte minst av hur massmedierapporteringen börjar urarta. Den kända tidningen Corriere della Sera överträffade sig själv i en av sina utgåvor för någon dag sedan med feta rubriker. De första 14 sidorna ägnades uteslutande åt infektionssjukdomen.

Även italiensk TV slår ständigt nya volter för att inte komma efter i tävlingen om uppmärksamhet. På måndagskvällen gick på bästa sändningstid en specialsändning i vilken komikern Paolo Rosso undersökte frågan om huruvida man får skratta åt viruset. Under tiden slås sökrekord på sociala medier av en post som spydigt syftar på den avspärrade metropolen Milano: Leonardo da Vincis Nattvarden – visserligen bara det tomma bordet, utan Jesus och lärjungarna. Ovanför kan man läsa: ”I Milano överdriver vi.”

Kathpress 2019-02-26

Detta är en nyhetstext.