Mer än 30 000 människor har nappat på inbjudan till ”Öppna klostrens dag” och besökt klostren för de 42 deltagande ordensgemenskaperna. Det framgår av ett meddelande som landets biskopskonferens skickade ut under måndagen med anledning av Ordenslivets år. Även Slovakiens president, Andrej Kiska har hänvisat till arrangemanget under ledning av de kvinnliga och manliga ordensgemenskapernas ledningskonferens.
Kiska förklarade i en video på Facebook förra veckan att kloster för honom alltid stått för något hemlighetsfullt lett till ”nyfikenhet men också lugn”. Han uttrycker i videon sin uppskattning av den insats som många slovakiska ordenspersoner gör för bland andra sjuka och svaga i samhället. Möjligheten till öppna klosterportar borde leda till att båda sidor bättre lär känna varandra genom att såväl ställa frågor som att inspirera till ”goda gärningar”, menar presidenten.
Inbjudan till att ställa frågor var också en del av avsikten med besöksdagen från ordnarnas sida: ”Tar ordenssystrarna semester? Får de sminka sig? Går de till frisören? Får ordensbröder spela fotboll eller dricka öl? Kan man se på tv i klostret? lyder några av de frågor som barn hade utlovats svar på.
Det är särskilt till en yngre målgrupp som erbjudandet som gick från att lära sig baka hostior, utställningar om ”ordensmode” under århundraden och att klä ut besökaren i ordensdräkt till spela fotbollsspel med franciskandockor, volleyboll med ordenssystrar eller tävlingar i modelltillverkning och sömnad.
Andra åldersgrupper fick inblickar i ordnarnas arbete för sjuka och hemlösa. Det gick exempelvis att delta i förberedandet av soppa för hemlösa eller ordensbröders undervisning av döva, att uppleva kursen ”Små sjukvårdskrafter” eller besöka en krypta. På flera ställen ägde gudstjänster och processioner rum, dessutom var förutom ordnarnas kyrkor och kloster även många av deras skolor och sjukhus öppna för besök.
Centrum för aktiviteterna var huvudstaden Bratislava, där exempelvis franciskaner, kapuciner, jesuiter, redemptorister, barmhärtighetsbröder och minoriter, hade bjudit in till besök, liksom även de kvinnliga ordnarna – ursuliner, salvatoriansystrar, Mariasystrar, Elisabethsystrar, franciskansystrar och Jesu heliga hjärta-systrar. Men det förekom även arrangemang i alla omgivande och mindre städer och på orter där ordensgemenskaperna är verksamma.
Under kommunisttiden kunde ordnarnas arbete i Slovakien endast utföras i det fördolda. Sedan 1989 arbetar ordnarna åter i offentligheten och har sedan dess i alla fall i jämförelse med väst stark tillströmning av unga människor.
Kathpress 2015-06-29