Socialt engagerad ordenssyster hedersdoktor i Kenya

”Syster Rosemary Nyirumbe hjälper kvinnor och flickor att börja ett nytt liv genom utbildning. Hennes önskan att beskydda de mest utsatta har inspirerats av den helige Vincent av Paul, som arbetade för de fattiga och marginaliserade”, säger Dennis H. Holtscneider, (som tillhör, C.M., Congregatio Missionis), rektor för det största katolska universitetet i USA, De Paul University of Chicago, när han tillkännagav att syster Rosemary Nyirumbe utnämnts till hedersdoktor. Syster Rosemary är ordenssyster i Uganda och hjälper kvinnor att övervinna sina traumatiska upplevelser efter övergrepp.

Syster Rosemary, chef för flickornas syateljé ”Santa Monica”, har gått igenom undervisningsprogrammet på sitt institut för att kunna möta de behov som finns bland kvinnorna och de unga flickorna och deras barn, de som har överlevt efter att ha blivit bortrövade, våldtagna eller tvångsförflyttade under decennier av inbördeskrig i Uganda av LRA (Lord’s Resistance Army).

Tack vare syster Nyirumbes insatser får kvinnorna och flickorna i ateljén psykologiskt stöd och utbildning, utöver en professionell kompetens i sömnad och agrikultur. År 2002 steg de årliga antagningssiffrorna för Santa Monica från 31 till mer än 300, och de flesta studenterna finner ett varaktigt arbete efter examen. Enligt nyhetsbyrån Fides kommer sr Rosemary Nyirumbe att tilldelas doktorshatten vid en högtidlig ceremoni den 7 december 2013 nära Tangaza College i Nairobi i Kenya.

Fides 2013-11-27

Se också inslag på YouTube CNN Heroes Sister Rosemary Uganda