av HEINZ WERNER WESSLER
Kardinal Matteo Zuppi, påvens fredsbudbärare i Ukraina-konflikten, reste till Kiev och Moskva utan förbehåll. Att han inte kan rapportera några stora framgångar var förutsebart. Dock verkar det åtminstone finnas någon form av framsteg när det gäller frågan om barnen som förts från Ukraina till Ryssland.
Enligt FN finns det cirka 1 800 bekräftade fall av barn som mot sina föräldrars vilja har förts från de av Ryssland ockuperade områdena i Ukraina till Ryssland. Ukrainska myndigheter talar om upp till 16 000 fall. Zuppi tvekade inte att bland annat tala med den kontroversiella ryska barnombudsmannen, Maria Lwova-Belova, som är ansvarig för dessa av ukrainarna kallade ”bortföranden”. Internationella arresteringsorder har utfärdats mot henne och president Putin själv på grund av denna angelägenhet.
Det återstår att se om återförandet av barnen faktiskt kommer i gång i någon betydande omfattning. Om så är fallet skulle det vara en stor framgång för Vatikanens medlingsuppdrag. Men för närvarande finns det inget mer att rapportera. I Moskva var Zuppi tvungen att nöja sig med samtalspartners från andra hand. Men han fick träffa patriark Kirill, även om det inte låd till resultat i nuläget.
På fronten i Ukraina fortsätter eskalationsdynamiken. Sprängningen av Kachowka-dammen ger en uppfattning om att avgrunden ännu inte har nåtts. I dessa dagar varnar båda sidor för en kärnkraftskatastrof vid de nedstängda blocken på Zaporizjzja kärnkraftverk. Internationella atomenergiorganet (IAEA) har visserligen sänkt sina varningar något, men i krigets ökande träsk växer risken för en katastrofal frisättning av radioaktiva ämnen.
Också risken för användning av kärnvapen, som Putin talade om flera gånger under de första veckorna av konflikten, är långt ifrån avvärjd. Visst, på denna punkt är västländerna och Kina överens: Det får inte användas strategiska eller taktiska kärnvapen. I ryska medier diskuteras emellertid första användningen och föreslås seriöst. För Kina, Putins viktigaste politiska stöd, skulle detta dock vara en överskriden röd linje.
Efter Xi Jinpings besök i Moskva i mars författade den ryska och den kinesiska statsledaren visserligen en gemensam deklaration där de bland annat lovade att inte stationera kärnvapen utanför sina egna territorier. Men några dagar senare meddelade Putin att han skulle flytta taktiska kärnvapen till Vitryssland, vilket nu också har skett. Det är tveksamt om Putin kommer att låta sig avskräckas av Xi Jinpings varningar och använda kärnvapen mot Ukraina.
Utöver detta: Efter det skumma kuppförsöket av Wagner-milisen finns det en risk att ett Ryssland i sammanbrott förlorar kontrollen över sina kärnvapen. Vid Sovjetunionens sammanbrott för 30 år sedan var denna risk redan närvarande. Kanske går det bra den här gången också. Panik är säkerligen ingen bra rådgivare. Goda råd är dyra medan döden fortsätter, utan att tala om riskerna med ännu större massdöd.
Det är bra att kardinal Zuppi har tagit sig till Moskva. Detta är inte slutet på diplomatin, utan förhoppningsvis bara början. Olika aktörer har redan bitit sig fast på den diplomatiska parketten, senast en delegation av högt uppsatta afrikanska statsledare med ärliga avsikter att medla. Vatikanens diplomati har de bästa förutsättningarna för detta: Erfarenhet av historiska fredsmissioner, beredskap för ärlig dialog och den nödvändiga höga toleransen för frustration. Och framför allt: Ett andligt budskap som alltid finns med i bagaget.
Heinz Werner Wessler 2023-07-07
Detta är en opinionstext.