Storbritannien: kritik mot inskränkning av yttrandefriheten

Kristna företrädare i Storbritannien fruktar med anledning av premiärminister David Camerons planerade förordningar mot extremism att det leder till inskränkningar av yttrandefriheten. Bakgrunden är en skrivelse av den konservative underhusledamoten Mark Spencer, som citerades av Daily Telegraph i tisdags. Där heter det, att de åtgärder som planeras mot hatpredikanter och terrorpropaganda kan användas också mot kristen undervisning som riktar sig mot samkönade äktenskap. I vissa sammanhang kan liknande yttringar enligt den nya lagstiftningen kallas ”hets”, enligt Spencer.

Ställföreträdande direktor för Christian Institute, Simon Calvert, sade att detta var just den fara som man i förväg varnat för. De planerade förordningarna mot extremism står för en stor inskränkning av yttrandefriheten och underminerar brittiska värden.

En liknande kritik kom från direktorn för National Secular Society, Keith Porteous Wood. ”Skulle denna lagstiftning faktiskt användas för att hindra lärare att yttra sig om samkönade äktenskap, så skulle det innebära ett svårt angrepp mot yttrandefriheten”, betonade han. Formuleringen ”utbredande av hatiskt tal” är alldeles för vag för att kunna beivras med rättsliga medel och öppnar dörren för missbruk genom ideologiska motståndare.

Kathpress 2015-08-04