Större delen av katolikerna valde Macron

Emmanuel_Macron_par_Claude_Truong-Ngoc_avril_201571 procent av de regelbundet praktiserande katolikerna röstade på den oavhängige kandidaten Macron vid söndagens slutval. Detta framgår av en under måndagen offentliggjord rundfråga av den franska tidningen La Croix. Ännu mera stöd fick Macron av muslimerna varav 92 procent röstade på honom.

Rundfrågningen avslöjade i vilket fall som helst den stora skillnaden i den katolska valmanskåren, enligt La Croix. Medan 46 procent av de tillfälligt praktiserande katolikerna röstat på Front National, låg röstetalet på 29 procent för de regelbundet praktiserande. Som jämförelse: totalt röstade 34 procent på Marine Le Pen. Valdeltagandet låg på 82 procent för katolikerna, 76 procent på protestanterna och högre än det nationella genomsnittet, 65 procent.

I första valomgången röstade de flesta katolikerna på republikanen François Fillon. Han nådde inte fram till den sista valomgången. Hälften av dessa väljare röstade på Macron och ungefär en fjärdedel på Le Pen. Övriga valde att avstå, eller avgav blankröster.

Kathpress 2017-05-08