Taizé höll nyårsmöte för unga via nätet

Den franska ekumeniska kommuniteten Taizé höll för första gången sitt årliga europeiska möte via nätet. Evenemanget brukar sträcka sig från den 28 december till den 1 januari och samlar unga troende från över hela Europa för att fira det nya året tillsammans. Varje år brukar från 10 000 till 45 000 unga kristna samlas där i bön, kontemplation och den kännetecknande lovsången.

I år skulle mötet inkludera en vallfärd till Turin, som hade varit planerad i flera år. Med anledning av den pågående coronapandemin flyttades evenemanget helt och hållet online. Det är första gången den inte ha firats på plats sedan traditionen invigdes år 1978.

Påven deltog i firandet genom ett uttalande undertecknad av Vatikanens statssekreterare kardinal Pietro Parolin. Påven lovordade arrangörerna för att med ”kreativitet och uppfinningsrikedom” ha hittat ”ett helt nytt sätt att vara tillsammans”.

Påven citerade från den nya encyklikan Fratelli tutti, och påminde om att ”ingen kan leva livet i isolation”. Påven uppmanade därför deltagarna att ”odla en kultur av gemenskap och broderskap”.

Red. 2021-01-04

Detta är en nyhetstext vars källa finns via denna länk. Hela programmet från Taizés europeiska möte 2020, med Bibelläsningar och workshops, kan hittas via denna länk.