Terrordåd i Peru två veckor före presidentval

Två veckor före den avgörande omgången i presidentvalet i Peru skakas landet av ett förödande terrordåd. Enligt lokala massmedier dödades i provinsen Satipo minst 14 personer av den vänsterinriktade terrororganisationen Sendero Luminoso. Bland dödsoffren skall det enligt dagstidningen El Comercio även finnas minderåriga. Tre personer överlevde överfallet men skadades svårt. Dådet ägde rum i ett område där det lär förekomma mycken droghandel.

I ett första uttalande fördömde den peruanska biskopskonferensen överfallet. Dådet påminner om det barbari och den terror som landet upplevde under åren 1980 till 2000, då över 70 000 personer dödades och ett stort antal försvann, heter det i ett uttalande från ärkebiskop Miguel Cabrejos Vidarte från Trujillo. Han är främst bland de peruanska biskoparna och ordförande för Latinamerikas biskopskonferens (CELAM).

Den nationella sannings- och försoningskommissionen har uppskattat antalet offer för våld i Peru mellan åren 1980 och 2000 till minst 70 000. De flesta drabbade anses ha fallit offer för vänsterrörelserna Sendero Luminoso och Tupac Amaru. Dessutom anses armén och poliskåren vara ansvariga för ett större antal försvinnanden och dödsoffer.

I juni hålls den avgörande omgången i presidentvalet. Enligt opinionsundersökningar finns det en viss ledning till förmån för den vänsterpopulistiske kandidaten Pedro Castillo, som anklagas för samröre med Sendero Luminoso. Castillo har krävt att attentatsmännen skall straffas så hårt som lagen medger. Hans medkandidat är Keiko Fujimori, dotter till expresidenten Alberto Fujimori, som sitter i fängelse på grund av svåra brott mot mänskliga rättigheter.

Kathpress 2021-05-25

Detta är en nyhetstext.