Tre missionssystrar mördade i Burundi

Tre äldre italienska ordenssystrar inom kongregationen Marias Xaviermissionärer: Lucia Plici, Olga Raschietti [bilden] och Bernadetta Boggiani, har blivit mördade i sitt kloster i Kanenge, Burundi. Bakgrunden till händelsen är ännu okänd. Mordet kom som ett svårt slag för församlingen som var mycket fäst vid systrarna. Påven Franciskus reagerade omedelbart genom att sända ett budskap direkt till kongregationens generalsuperior, Syster Ines Frizza. Han skriver där att han är ”djupt rörd över systrarnas tragiska död”, och att han ”hoppas att det blod de har gjutit skall bli ett utsäde av hopp om att bygga upp ett verkligt broderskap mellan folken”. Han försäkrade dem om sitt djupa deltagande i kongregationens sorg över att ha förlorat så hängivna systrar”, och han uppmanade till ivriga böner ”för deras självutgivande vittnesbörd om evangeliet”.

Syster Bernadetta Boggiani blev halshuggen, meddelar Godefroid Bizimana, vice direktor för Burundis polis, som också meddelar om andra skrämmande detaljer i France Presse. ”Alla de tre systrarna blev våldtagna.” Omständigheterna kring de tre systrarnas död är gåtfulla. Man har föreslagit att det skulle ha varit ett rånförsök som begåtts av någon som var psykiskt störd. I själva verket är utredarna ovissa om varför morden ägde rum. Fader Mario Pulcini, superior för Xavier-missionärerna i Burundi, beskriver hur kropparna upptäcktes: ”Det hände helt oväntat och har vållat en oerhörd smärta. Omkring klockan fyra i går eftermiddag kom Syster Bernadetta till mitt kontor angående systrarna Lucia och Olga som stannade hemma medan hon och Syster Mercedes hade farit till flygplatsen för att hämta de andra systrarna som kom tillbaka till Burundi från sitt generalkapitel i Parma. Vi blev misstänksamma när det inte fanns något livstecken från huset. Allting var låst, och alla gardinerna var fördragna.”

Prästen försökte kalla på systrarna men fick inget svar. ”Portvakterna hade inte sett dem lämna byggnaden, och inte heller hade de besökt några sjuka som de brukade hälsa på hos, särskilt på söndagar. Jag stod vid ingången och skulle just bryta upp låset när syster Bernadette kom ut, djupt upprörd. Hon hade öppnat en sidodörr, och när hon kom in fick hon se systrarna Olga och Lucia ligga där livlösa.”

Civila och militära myndigheter blev genast informerade. Polisen kom för att inspektera platsen och började förhör. De koncentrerade sig främst på husets personal. De övriga systrarna beslöt sig för att sova över i sin bostad trots den tragiska händelsen. ”Då hände det i natt att systrarna kallade på mig igen. De var rädda för att angriparen hade kommit tillbaka till huset. Jag klädde mig och gick dit med en annan broder. Vi kom in och gick för att se oss omkring, och då fann vi Syster Bernadette som låg på golvet i sitt rum i samma ställning som de båda systrarna dagen innan.” ”Vi är alla chockade”, sade fader Pulcini. Allt detta är för stort, det skulle kunna vara en hämndeakt. … Men vi kan inte finna någon motivation för att ha begått ett så blodigt mord. Vi söker i den närmaste omgivningen och ställer frågor överallt.”

Ett vittne, Jean-Marie Niyokuru, sade att han ”såg en man som klättrade över klostrets mur, och sedan hörde vi folk säga att två systrar hade fått halsen uppskuren.” De tre mördade systrarna hade kommit tillbaka till Burundi trots sin klena hälsa. ”Det var tre äldre missionärer med stora hälsoproblem som just hade kommit tillbaka till Burundi, eftersom de ville vara hos sina egna, sade Syster Giordana, generaldirektor för Xaviermissionens Mariasystrar i Parma. ”Vi är alla upprörda och chockade över nyheterna. Befolkningen är lika chockad som vi, och massor av människor kommer för att visa sitt stöd för systrarna.”

Vatican Insider La Stampa 2014-09-08