Två vakter skadade vid attack mot Washingtons katolska basilika

Två säkerhetsvakter uppges ha skadats i vad som ser ut att ha varit en attack mot USA:s katolska nationalhelgedom, den Obefläckade Avlelsens Basilika i huvudstaden Washington DC, på tisdagsmorgonen lokal tid. Tillståndet för vakterna, som vårdas på ett sjukhus i närheten, sägs vara stabilt. Den ene blev knivstucken med flera hugg och den andre påkörd av bil.

Enligt stadens polismyndighet inkom ett larm strax efter klockan nio på morgonen efter att en kvinnlig säkerhetsvakt hade körts på av en bil, alternativt klämts mellan två bilar, på parkeringsplatsen utanför basilikan. Den misstänktes bil hade kört på andra bilar som stod parkerade där. Därefter ska den misstänkte ha hoppat ut ur sin bil och rusat in i basilikan där han knivskar en manlig vakt.

Den misstänkte flydde sedan från brottsplatsen i en annan bil som senare återfanns i den nordvästra delen av staden, och barrikaderade sig slutligen i sin bostad innan han gav upp till den omringande polisen och fördes till sjukhus med några smärre sårskador. Polisen har nu bekräftat att man inlett en förundersökning om brott.

Av den kontakt polisen hade lyckats upprätta med mannen när han hade barrikaderat sig i sitt hem, framgår att han kan ha haft någon typ av förhållande med den kvinnliga vakten. En talesperson för Washingtonpolisen vilken har citerats i amerikanska katolska media säger att man nu inte har någon information som tyder på att brottet kan ha haft någon direkt anknytning till basilikan, annat än att en berörd person arbetade där. Det vill säga, inget tyder nu på att det haft något samband med terror.

Polisen har inte gett någon ytterligare information om den misstänkte, om huruvida han har en kriminell bakgrund eller själv jobbade vid basilikan. En talesperson för basilikan uppger dock att den misstänkte ”var känd” för båda säkerhetsvakterna men att man inte avser lämna någon ytterligare information. Inga besökare eller pilgrimer till helgedomen har rapporterats skadade.

Catholic News Agency, 2019-12-10

Detta är en nyhetstext som återfinns i sin helhet källan här