USA:s regering i banbrytande erkännande av folkmord

På torsdagen, bara några dagar efter det amerikanska representanthusets uppmaning som Signum tidigare har referat (läs här), förklarade USA:s utrikesminister John Kerry att kristna, yezidier, shiamuslimer och andra religiösa och etniska minoriteter är offer för ett folkmord som terrororganisationen IS just nu genomför.

Vid en presskonferens använde Kerry formuleringen ”enligt min bedömning”, men erkännandet är banbrytande eftersom begreppet sällan används för att beskriva pågående övergrepp som begås av en statlig eller icke-statlig aktör. Folkmord är ett brott, ibland kallat ”alla brotts brott”, som definieras av Förenta nationerna.

Torsdagens tillkännagivande var överraskande, eftersom det kom efter att många inte trodde att det amerikanska utrikesdepartementet skulle klara kongressens tidsfrist att senast just på torsdagen redovisa sina folkrättsliga slutsatser om vad en förklaring av folkmord skulle kunna innebära. Den amerikanska regeringen har utsatts för starka påtryckningar inte bara efter representanthusets resolution utan också efter Europarådets parlamentariska församling och Europaparlamentet fattat likartade beslut tidigare i år. Nu ökar trycket på FN:s säkerhetsråd att erkänna folkmordet och förklara att ansvariga och medverkande ska ställas inför den internationella krigsförbrytartribunalen.

John Kerrys besked är första gången som USA förklarar ett folkmord som pågående sedan folkmordet 2004 i Darfur i Sudan. Inledningsvis restes det frågetecken om huruvida kristna skulle kunna inkluderas som folkmordsoffer, eftersom de inte skulle betraktas som en ”folkgrupp”. Men efter återkommande rapporter och beskrivningar av hur just kristna utsätts för tortyr, övergrepp och mord av främst IS (men också av andra motsvarande terrorgrupper i Mellanöstern och Afrika) bara för att de är kristna, har dessa juridiska tvivel tystnat. Torsdagens regeringsbesked hälsas från kristna företrädare i och utanför USA som ett viktigt moraliskt stöd för svårt drabbade människor i en del av världen där den kristna kulturen har funnits i nära 2 000 år.

Catholic News Agency, 2016-03-17