Valet i Indien: kyrkan på helspänn

Den fåtaliga kristna befolkningsandelen i Indien har tilldragit sig stort medieintresse under den månadslånga valkampanjen, sedan rektorn för jesuiternas St. Xavier’s College i Mumbai, jesuitpater Frazer Mascarenhas [se foto], uppmanat studenterna att ge sitt stöd till politiska partier som förordar en ekonomisk tillväxt som gynnar alla.

I sitt e-postmeddelande till alla studenterna varnade han dem för att stödja Gujaratmodellen för ekonomisk tillväxt, med hänsyftning på uttalanden av en av ledarna för det hindunationalistiska och socialkonservativa partiet Bharat Janata (BJP), Narendra Modi.

Två ledande koalitioner, det regerande United Progessive Alliance, som leds av Kongresspartiet och som styrt Indien i två omgångar, samt National Democratic Alliance, som leds av det hindunationalistiska BJP, är huvudaktörer i valrörelsen. Förutom dessa två allianser gör två dussin regionala partier konkurrensen desto hårdare om varje sits i den lägre kammaren i det indiska parlamentet Lok Sabha, som avgör vem som skall regera under de närmaste fem åren. Modi, som varit premiärminister i delstaten Gujarat i 13 år har varit ledande affischprofil för det hindunationalistiska partiet i valet till Indiens 14:e parlament.

Allteftersom valet närmar sig har kritiska röster höjts mot Modis ekonomiska politik. En artikel den 3 april i den engelskspråkiga tidningen Indian Express, hade rubriken ”Gujarat vill ha tillväxt för tillväxtens skull”. Tidningen skrev ”Staten får högt betyg när det gäller tillväxt, men lågt när det gäller utveckling”, och pekade på statens långsamma åtgärder för att komma tillrätta med fattigdom, undernäring och jordbrukarnas hälsa. Trots landets ekonomiska tillväxt har staten åstadkommit få förbättringar på områden som utbildning, sjukvård och bostadsstandard.

När pater Mascarenhas pekade på denna anomali i Modis utvecklingsmodell gick dennes anhängare bland studenterna till angrepp mot honom på sociala medier och det nationella ledarskapet i BJP krävde åtgärder mot honom. Medan taleskvinnan för BJP, Nirmala Sitaraman, anklagade honom för ett ”vinklat budskap” har andra uppträtt till hans försvar, till exempel Joseph Dias, grundaren av Catholic Secular Forum och före detta student vid St. Xavier’s College. I ett pressmeddelande berömde Dias sin rektor ”för hans uppriktighet – utan att nämna någon, utan att skona någon, uppmanade han studenterna att göra ett val baserat på god information”.

John Dayal, en frispråkig katolsk aktivist, har i National Catholic Register uttryckt oro för det ”strupgrepp” hindunationalistiska grupper har på BJP. ”Om hinduiska fundamentalister får makten kommer de att få fria händer och sannolikt påverka regeringens planering och program. Detta är farligt för demokratin” varnade Dayal, som är medlem i det federala National Council, under ordförandeskap av premiärminister Manmohan Singh. De kristna gruppernas oro framgår av råden och anvisningarna till väljarna.

Antalet röstberättigade i Indien uppgår uppskattningsvis till 814 miljoner. Av dessa är 28 miljoner kristna, varav en tredjedel är katoliker.

Anto Akkara, Bangalore, Indien, för National Catholic Register 2014-04-29

St. Xavier’s College hemsida