Vatten på Mars och gudsbilder

I en intervju framhöll Vatikanens chefsastronom Guy Consolmagno, att upptäckten av flytande och fruset vatten på planeten Mars samt möjligheten att det där finns utomjordiskt liv, kommer hjälpa oss att vidga vårt vetande om Gud. Det var i slutet på september som National Aeronautics and Space Administration (NASA) avslöjade sina senaste omskakande upptäckter angående liv på Mars. Consolmagno är jesuit och chef för Vatikanens observatorium.

Enligt den tidigare forskaren på Massachusetts Institute of Technology är det en central punkt i tron, att universum skapades av Gud. Kristna skall dessutom tro på Guds makt över universum, även om man måste medge att upptäckten av utomjordiskt liv på Mars skulle kunna förmedla en annan gudsbild till några troende.

”Om Gud skapar ett universum, där det finns liv överallt, så ger det en annan bild av Gud och vi får en vidare insikt i vad ’skapare’ och ’skapelse’ betyder”, tillfogar Consolmagno, som ofta kommenterar NASA:s nya upptäckter. Föreställningen att universum följer lagar är till sitt ursprung religiöst: Consolmagno yttrar sig också i en aktuell intervju med den vetenskapliga tidskriften Science.

Gud ger honom kraft för det dagliga arbetet: ”Man måste vårda den hållningen att det är lönt att viga sitt liv åt att utforska världsalltet, även om man inte blir rik och berömd på det. Att förnimma Guds närvaro, när man stiger upp på morgonen, ger en kraft att göra det.”

Som ledare för observatoriet ser han som sin uppgift ”att erbjuda andra astronomer möjlighet att forska”. Vatikanen bedriver astronomi, eftersom blicken in i himlen är en viktig del av vad det är att vara människa – ”för våra själar måste liksom våra magar få näring”. För honom själv stod detta klart när han arbetade för USA:s fredskår i Afrika: ”Dessa människor hade inget flytande vatten – men de ville obetingat titta genom ett teleskåp.”

Kathpress 2015-06-10

Läs även nyhet i Aftonbladet om vatten på Pluto, här