Venezuelansk biskop varnar: hundratusentals barn riskerar svälta ihjäl

Ordföranden för den venezolanska biskopskonferensen, José Luis Azuaje Ayala, är mycket oroad över den svåra kris i samhället som har uppstått genom den politiska och ekonomiska utvecklingen i hans sydamerikanska hemland. På senare tid har framför allt undernäringen bland barn tilltagit, berättar biskopen av Barinas i en aktuell intervju med Vatikanens nyhetssida Vatican News. Så mycket som 15 procent av barnen är undernärda eller på gränsen till undernäring, och 300 000 barn riskerar att dö av detta, säger Azuaje med hänvisning till det lokala Caritas undersökningar.

Men hunger drabbar faktiskt även medelålders och äldre, tillägger biskopen. ”Folk äter helt enkelt vad de kommer över, och fler och fler rotar även i soptunnor. Det är en skrämmande syn i ett land som har så stora naturtillgångar.” Azuaje klagar också över bristen på mediciner. ”Läkarna ger alltid patienterna en lång lista över namn på olika läkemedel – så ska människorna se efter om det någonstans går att få tag på något av dessa läkemedel.” För de fattiga finns det över huvud taget inga mediciner längre, vilket biskopskonferensens ordförande beskriver som ”en himmelsskriande skandal”.

I hela landet är människornas förtvivlan påtaglig, enligt Azuaje, som inför Vatican News även klagade över misslyckanden som har drabbat de senaste dialogförsöken mellan Nicolás Maduros socialistregering och en opposition som är försvagad och präglad av inre stridigheter. Med spanjoren José Luis Zapatero som medlare lade regeringen fram vissa förslag, men utan att ta hänsyn till oppositionens krav, vilket ledde till att dialogen förlamades.

Azuaje säger: ”Oppositionen kräver att politiska fångar friges, att nationalförsamlingen återfår sina befogenheter, att en korridor [för humanitär hjälp från utlandet, red. anm.] öppnas och att det lämnas garantier för att allmänna val hålls. Men i fördraget stod det vad regeringen önskade, inte folket.”

Enligt biskopskonferensens ordförande skulle det konsensusdokument som erbjöds av regeringen ”inte lösa landets problem”. För kyrkan måste det ha högsta prioritet att lösa de humanitära problemen som svält och läkemedelsbrist, men även att vidta åtgärder mot den gigantiska inflationen, menade Azuaje: ”Dessa frågor kom över huvud taget inte upp i regeringens förslag till fördrag, och därför ville oppositionen inte skriva under det. Jag menar att det var ett rimligt beslut med hänsyn till landets förhållanden.”

Val utan opposition ”saknar legitimitet”

Slutligen betraktar biskopen med kritisk blick den statliga valkommissionen med uppdrag att förbereda presidentval som beslutats hållas den 22 april. Egentligen skulle val inte äga rum förrän i slutet av året.

Författningsförsamlingen, som kontrolleras av president Maduro, beslöt emellertid för några veckor sedan att val skal hållas för april månads utgång. Genom detta steg uteslöts oppositionsgruppen MUD från presidentvalet, då den inte hinner registrera sig i tid. Maduro kommer att ställa upp som kandidat för det regerande socialistpartiet PUSV.

”Regeringen förbereder sig för val utan att någon oppositionskandidat ställer upp – det måste betyda att valet inte får någon legitimitet, och att majoriteten av såväl representanter för det internationella samfundet som för det venezolanska folket inte erkänner det”, kommenterar biskopskonferensens ordförande Azuaje denna utveckling.

Framför allt de medborgare ”som fortfarande tror på detta socialistiska projekt, eftersom de själva får fördelar av det”, kommer att delta i dessa val, förutskickar biskopen. På så sätt kommer den politik att hålla sig kvar vid makten ”som har störtat det venezolanska folket i fattigdom”, menar Azuaje: ”Och den som inte ser något positivt i detta socialistiska projekt, måste se till att samhället under ordnade former vänder sig mot dessa val som inte är legitima.”

Kathpress. 2018-02-19