Caritas: 1,7 miljoner översvämningsoffer i Bangladesh

De senaste översvämningarna i Bangladesh har enligt uppgifter från Caritas nått skyhöga nivåer. ”Enligt uppskattningar har 1,7 miljoner drabbats av vattenmassorna”, sade på tisdagen Swapan Rozario, som arbetar vid Caritas regionalkontor i Dinajpur, till den asiatiska katolska nyhetsbyrån Ucanews. Caritas bistår de myndigheter som ansvarar för katastrofhjälpen. Kraftiga monsunregn har fått floderna Padma, Jamuna och Brahmaputra att svämma över sina bredder.

Caritas regionalkontor i Dinajpur ansvarar för 9 av de 16 distrikten som står under vatten i norra och nordöstra Bangladesh. Caritas i Dinajpur kan själva förse 250 familjer med livsmedel under två dagar, sedan är man hänvisad till den ekonomiska hjälpen från det centrala Caritaskontoret i Dhaka liksom till internationella biståndsgivare, sade Rozario.

I grannlandet Burma har tiotusentals människor drabbats av översvämningar. Ihållande skyfall har fått de stora floderna som Irrawaddy att svämma över. I landets norra delar har redan mer än 50 000 människor drabbats rapporterade burmesiska medier under tisdagen. Under de närmaste dagarna måste även stora områden i landets södra delar räkna med svåra översvämningar.

Kathpress 2016-08-02