Chock inom den irakiska kyrkan efter attentat i Bagdad med 26 döda

Enligt myndigheterna dödades minst 26 människor och ytterligare 63 skadades i en dubbel självmordsattack i den irakiska huvudstaden Bagdads centrum. Bagdads hjälpbiskop, Shlemon Audish Warduni uttrycker för den katolska presstjänsten AsiaNews sitt fördömande av och sin djupa bestörtning över detta. Situationen har visserligen inte varit helt lugn, men under senare tid har ”klimatet förbättrats”, enligt Warduni. Han hoppas att det nu inte ska uppstå en ny våldsvåg. Men det går dock alltid att hitta anledningar till att skapa instabilitet och konflikter.

Warduni, som räknas patriarken Louis Raphaels högra hand, uttrycker också oro för bråket om budgeten och det kommande parlamentsvalet i maj. Det måste äntligen komma till ett beslut när budgeten, men enigheten saknas. ”Det finns människor som vill blåsa upp problemen, så splittring och utföra handlingar som omöjliggör en nationell enighet. Vi ser angrepp som förorsakar stort lidande, samtidigt som vi ber om fred och för att världen slutar med att sälja vapen.”

Enligt hälsoministeriet utlöste två män sina bombvästar. Ytterligare detaljer gavs inte. Irak deklarerade i december att Islamiska staten (IS) var besegrad. Men islamister fortsätter attacker i Bagdad och i andra delar av landet, som de för tre år sedan hade nästan en tredjedel av i sitt våld.

Kathpress 2018-01-15