Kardinal Bertone avvisar anklagelser om renovering

TarcisioBertone2Kardinal Tarcisio Bertone avvisar anklagelserna om att stiftelsen för Vatikanens barnklinik, Bambino Gesu, skulle ha varit medfinansiär av renoveringen av hans våning. Det rör sig om ”falska beskyllningar och lögner” säger Bertone i en intervju i dagstidningen Corriere della Sera den 4 november. Han har tagit 300 000 euro ur egen ficka för renoveringen, vilket Vatikanens förvaltning krävt av honom, förklarar den 80-årige kardinalen.

Dessutom avvisar Bertone medierapporterna att hans våning skulle vara 700, 500 eller 350 kvadratmeter stor. Den omfattar 296 kvadratmeter. Dessutom bor han där tillsammans med tre ordenssystrar.

Enligt den nyutkomna boken Avarizia (Girighet) av journalisten Emiliano Fittipaldi ska Bambino-stiftelsen ha bidragit med 200 000 euro till renoveringen den några hundra kvadratmeter stor våningen för tidigare kardinalstatssekreteraren Tarcisio Bertone. I gengäld ska Bertone ha berett plats för stiftelsen för några icke definierade ”institutionella ändamål”. Detta meddelades Vatikanen i mars 2014 i rapport från revisionsfirman Price Waterhouse Coopers, skriver Fittipaldi.

Bertone säger i intervjun: ”jag utesluter helt och hållet att jag skulle ha gett stiftelsen någon order eller fullmakt för att göra någon som helst utbetalning.” Hans advokat har fått i uppdrag att reda ut vad som hänt. Om några bedrägliga handlingar till hans nackdel skulle leda till men för honom, så skulle han reagera utan dröjsmål.

Någon egen terrass har inte Bertone enligt egen utsago. En uppgift som förekommit i medierapporter. Terrassen som renoverades samtidigt som hans våning hör inte till honom utan kan disponeras av alla invånare i huset, förklarar han.

Klinikens stiftelse tillkännagav den 4 november att Vatikanen har bytt ut hela styrelsen i stiftelsen. Den ska inleda ett nytt kapitel. Stiftelsen yttrade sig inte om de konkreta anklagelserna.

Stiftelsen ska ha chartrat en helikopter för en ”marknadsföringsinsats” som kardinalen gjorde i södra Italien, säger Bertone. Han vet inte vem som då ställde helikoptern till hans förfogande. Han ska medelst denna ha rest till öppnandet av nytt regionalcentrum för Bambino Gesù i den syditalienska regionen Basilikata. Flyget ska enligt Fittipaldi ha kostat 23 600 euro.

Tarcisio Bertone var kardinalstatssekreterare under påven Benedictus XVI, och därmed ”andreman” i Vatikanen. Påven Franciskus ersatte honom den 15 oktober 2013 med Vatikandiplomaten Pietro Parolin. Bertone har rangen av så kallad kardinalbiskop och räknas därmed fortfarande till de sex högst uppsatta kardinalerna i Vatikanen.

Kathpress 2015-11-05