Kardinal Schönborn kommenterar överfall på munkar i Wien

Ordensmedlemmar och kyrkoledning i chock efter ett brutalt överfall på sex munkar tillhörande ordensgemenskapen Kristna skolors bröder (skolbröder) i Wien-Strebersdorf.

”Mycket skakad” framträdde kardinal Christoph Schönborn omedelbart efter dådet på torsdagskvällen (27 december). ”Kyrkor är platser för fred och gåvor – det blir vi särskilt medvetna om i jultid.” Så mycket sorgligare är nyheten om den brutala händelsen, sade Wiens ärkebiskop till Kathpress och tillade: ”Gud vare tack för att sådant händer ytterst sällan i Österrike. Jag ber för att offren snart ska bli återställda och för gärningsmannens ånger.” Strax efter att polisens stora insats hade avslutats, besökte ärkebiskopen av Wien orden på De La Salle-campus i Strebersdorf.

Av de fem skadade ordensmännen kunde under kvällen tre stycken skrivas ut från sjukhuset. Wiens polis söker fortfarande efter gärningsmännen. Motiven till dådet är också fortfarande okänt. Så småningom meddelade Austria Presse Agentur vid middagstid på fredagen, att polisen, enligt olika uppgifter som offren hade lämnat, även tänker sig möjligheten av en ensam gärningsman.

”Orden samarbetar nära med polisen för att klara upp fallet”, sade styrelseordföranden för skolstiftelsen De La Salle, Walter Kröner, på fredagen i en intervju med Kathpress. Skolbrödernas provinsekonom uttryckte även lättnad över att tre av offren har kunnat skrivas ut och vårdas i sitt hem. ”Våra tankar är nu hos de båda svårt skadade medbröderna, och vi hoppas att de snart skall vara helt återställda och hos oss igen”, sade Kröner, som uttalade sig å ordens vägnar.

Uttryck för deltagande och medlidande kommer också för ordensledningen i Österrike: ”Jag försäkrar er om mitt och allas vårt deltagande och våra böner. Måtte detta ofattbara dåd snart klaras upp, och måtte en hoppfull början på det nya året med Guds välsignelse och Hans beledsagande kärlek bli möjlig för er”, sade ordföranden för ordens superiorkonferens, abboten emeritus Christian Haidinger, i ett personligt brev till skolbröderna.

Gärningsplatsen är kyrkan ”Maria Immaculata”

Brotten ägde rum i skolbrödernas klosterkyrka Maria Immaculata på Anton-Böck-Gasse, som befinner sig i skolcentrumen De La Salle i Wien-Strebersdorf. Enligt uppgifter från Wiens polis kom de misstänkta gärningsmännen in i kyrkan vid 13.30-tiden på torsdagen, varvid en präst som befann sig där blev hotad med ett skjutvapen. Han tvingades att lägga sig på golvet och blev därefter slagen ganska länge, bland annat med olika verktyg, och fick därvid svåra skador i huvudet.

Något senare kom en annan ordensbroder för att se om allt stod väl till och upptäckte sin skadade medbroder. När han ville hjälpa honom, blev även han attackerad och skadad i huvudet. Sedan överfölls ytterligare tre präster och skadades. Slutligen blev en sjätte ordensbroder bunden i ett angränsande kontor.

Först sedan de bundna offren hade kunna komma loss, kunde de kalla på polis. Klockan 16.21 anlände, enligt polisen, den första patrullbilen. Så följde en stor insats med över 120 poliser. Området spärrades av och genomsöktes. Under kvällen kunde avspärrningarna tas bort. ”Man söker efter gärningsmännen. Utredningen gäller för närvarande ett dåd då man har varit ute efter värdesaker. På grund av tillvägagångssättet kan terroristmotiv uteslutas”, heter det i en kommuniké från polisen.

Kathpress 2018-12-28