Koptisk lärare mördad i Egypten

Misstänkta islamistiska extremister sköt på torsdagen en koptiskt kristen lärare som var på väg till sitt jobb på en skola i norra Sinai i Egypten. Detta är det andra mordet på en kristen i denna turbulenta region på mindre än en vecka, uppger egyptiska myndigheter, och många kristna fruktar nu en upptrappning av attackerna.

Gamal Tawfiq, 50 år gammal, sköts bakifrån i huvudet av gärningsmän som hade förföljt honom på motorcykel från det att han lämnade sitt hem. Ingen grupp har ännu officiellt tagit på sig ansvaret för attacken men brittiska Catholic Herald citerar säkerhetskällor som säger att terrororganisationens IS lokala samarbetsgrupp i Sinai är huvudmisstänkt. En företrädare för skolan där Tawfiq arbetade har bekräftat hans död men utan att ge några detaljer, uppger Associated Press.

I söndags sköt misstänkta extremister ihjäl en lokal veterinär i samma område och i slutet av januari blev en butiksägare nedskjuten av en grupp extremister som stormade hans butik. Båda dessa mördade personer tillhörde den koptiskt kristna minoriteten som utgör cirka 10 procent av Egyptens befolkning. Kopterna, som är en av världens äldsta kristna gemenskaper, har länge levt under diskriminering och hot från islamistiska extremister. IS tog till exempel på sig ansvaret för självmordsattacken i en fullsatt koptiskt kyrka i Kairo i december, vilken dödade nära 30 personer.

Sedan de omfattande protester som ledde till att den förre diktatorn Hosni Mubarak förlorade makten 2011, har norra Sinai-regionen präglats av oroligheter och blivit ett allt tydligare fäste för islamister. En utveckling som uppges ha eskalerat efter att militären 2013 störtade den islamistiske presidenten Mohammed Morsi. De flesta av landets kristna, men också många i den muslimska befolkningsmajoriteten, stödde störtande av Morsi och detta har i sin tur gett upphov till riktade hämndaktioner från extremistiskt håll. Vissa bedömare menar att dödandet av kristna nu blir ett allt vanligare inslag i vardagen i norra Sinai.

Catholic Herald, 2017-02-16