118 år gammal ordenskvinna äldst i världen

Den franska ordenssystern Andre Randon, 118 år gammal, är numera världens äldsta nu levande person. I måndags bekräftade de japanska myndigheterna att Kane Tanaka hade avlidit i en ålder av 119 år den 19 april. Tanaka var fram till dess världens äldsta person, vars ålder har kunnat bekräftas med säkerhet.

Syster Andre bor på ett äldreboende i Toulon vid Medelhavet och i januari 2021 tog hon sig igenom en covid-infektion. Sedan 2017 är hon äldst i Frankrike, sedan juni 2019 äldst i Europa.

Syster Andre föddes den 11 februari 1904 som Lucile Randon i den sydfranska staden Ales. Hon har genomlevt tre franska republiker, tio påvar och den tyska ockupationen under andra världskriget. Tolv år gammal började hon arbeta som barnflicka och senare även som hemlärare. Bland hennes arbetsgivare fanns bland annat biltillverkarfamiljen Peugeot. Först 1923, nitton är gammal, lät hon döpa sig. År 1944 inträdde hon som novis hos vinzentinerna.

Syster Andre har bott på äldreboende sedan 2009. Hon har blivit blind och sitter i rullstol. Hon har överlevt många krig och katastrofer, men i stället för sin fysiska skröplighet beklagar hon sig framför allt över att ”människor inte kan leva i samförstånd”. I en intervju med anledning av hennes 115:e födelsedag berättade hon om sin tvillingsyster som gick bort 2018: ”Hon kallar på mig, hon drar i mig. Bed för mig att den gode Guden inte låter mig vänta för länge. Han överdriver!”

Kathpress 2022-04-22

Detta är en nyhetstext.