Aleppo: Kristna förser fattiga muslimer med mat under Ramadan

Sedan början av den muslimska fastemånaden Ramadan förser den syrisk-ortodoxa kyrkan fattiga muslimska familjer i Aleppo dagligen med mat till frukosten och Iftar-måltiden efter solnedgången. På websidan ankawa.com publiceras bilder på de måltider, som kristna familjer tillreder åt sina muslimska landsmän. Måltiderna delas ut i ärkebiskopens palats i närheten av den syrisk-ortodoxa katedralen. Enligt uppgifter från kyrkan är initiativet ett tecken på solidaritet med de troende från andra religioner och syftar till en fredlig samlevnad i det av kriget hemsökta Aleppo, som kallats för ”ett syriskt Stalingrad”.

Kriget har inspirerat många kristna och muslimer att visa solidaritet. Föräldralösa muslimska barn, vars hem bombats sönder, har inkvarterats i kyrkliga inrättningar.

Ett annat exempel visar att trots kriget fortsätter de kristna oförtrutet sin verksamhet. Maristernas ordenssällskap har byggt upp en lekplats med gungor och rutschkana för barn i sitt kloster i hjärtat av Aleppo. Projektet finansieras av en italiensk förening. I närvaro av många familjer med barn öppnades den nya lekplatsen officiellt den 5 juni i samband med festen för Maristerordens grundare, St.Marcellin-Champagnat. Också den dagen föll bomberna över många kvarter i staden.

Även hjälp till de armeniskt troende i Syrien

Maidan är en av de kvarter som under dessa dagar har varit utsatt för svår beskjutning; i det området bor framförallt armeniska familjer och minst 20 människor har dödats av jihadister. I samråd med den armenisk-katolska prästen Elias Janji planerar en italiensk NGO organisation ett hjälpprogram, som skall säkra hälsovården för människor i Aleppo. Inom ramen för programmet skall man täcka samtliga sjukhuskostnader, inklusive medicinkostnader för 100 behövande personer.

Vid årsskiftet skall man öppna ett sjukhus i staden Hassake och det kommer huvudsakligen att drivas av kristna krafter. Sjukhuset är det största i den nordöstliga regionen Jazira. Nio kristna och en muslimsk läkare, hade planerat det tillsammans före krigsutbrottet, men det kunde aldrig öppnas på grund av konflikten.

Byggnaderna kom att användas av den kurdiska milisen som lager och som en följd därav blev det även ett bombmål. Den syrisk-katolske ärkebiskopen i Hassake, Jacques Behnan Hindo, som från början ställt mark till förfogande för sjukhuset, gläder sig åt det förestående öppnandet, särskilt som det planerade men aldrig öppnade sjukhuset har blivit en symbol i hela Syrien för tillståndet i landet de senaste fem åren.

Kathpress 2016-06-13

Hemsidan ankawa.com finns via denna länk