Argentinas biskopar vill att fattiga människor bättre skall inkluderas

Den nye ordföranden i den argentinska biskopskonferensen, biskop Oscar Ojea, i påven Franciskus hemland, vill att kyrkan bättre skall inkluderas i den samhälleliga dialogen. ”Vi kommer därför att arbeta för att ingen skall uteslutas”, sade Ojea, som i förra veckan valdes till överhuvud för episkopatet, enligt uppgifter i dagstidningen La Nación vid en presskonferens på måndagen, lokal tid i Buenos Aires. ”Vår plats som präster är vid folkets sida, särskilt våra fattiga bröders”, betonade Ojea.

En av tyngdpunkterna måste ligga på att hjälpa alla de unga som hotas av att bli drogberoende eller redan är det. Ingen får därför stigmatiseras för den sakens skull, underströk Ojea.

Därtill förklarade biskopen av San Isidro, att kyrkan skulle åta sig att ”skapa de bästa förutsättningar” för att ett besök av påven i hans hemland skulle bli möjligt. Påven vet emellertid bäst själv när den rätta tidpunkten kommit. Redan före årsskiftet kommer, enligt uppgift, den nye ordföranden i biskopskonferensen att sammanträffa med landets president, Mauricio Macri.

Kathpress 2017-11-14