Bioetisk expert i Vatikanen kritisk till kloning av apor

Den tidigare ordföranden för Påvliga livsakademien, kardinal Elio Sgreccia, (89) kritiserar kraftigt kloningsexperimentet med två apor i Kina. Med oro har han observerat den utveckling som ligger bakom kloningsexperimenten, säger den bioetiska experten i en intervju med den italienska tidningen Corriere della Sera under torsdagen. ”Jag ser i detta ett hot mot mänsklighetens framtid. Först fåret (Dolly) och nu aporna”, säger Sgreccia. Frestelsen att snart göra ett sådant experiment på människor är stor. Det är ett perspektiv som kyrkan naturligtvis aldrig kan godta”, säger kardinalen.

Han fruktar dessutom att man när som helst också kommer att försöka att utplåna gränsen mellan människor och primater. Och de vetenskaplig framsteg inom medicinen, som anförs som skäl för kloningsexperimenten, kan också uppnås utan att den naturliga ordningen bryts sönder, menar Sgreccia. Troskongregationen i Vatikanen har redan tidigare varnat för att skillnaden mellan reproduktiv och terapeutisk kloning inte upprätthålls.

Kardinal Sgreccia ansågs under många år som Vatikanens ledande bioetiska expert. Han har skrivit en katolsk handbok i bioetik och medverkade i dokumentet Dignitas personae (Personens värdighet) till en instruktion från Troskongregationen, som publicerades under då dåvarande prefekten William Levada och sekreteraren Luis Ladaria. I dag leder Ladaria Troskongregationen.

Kathpress 2018-01-25