Var Broder Jakob en lat dominikan? Den frågan ställer sig dominikanbrodern Matthew Jarvis i studentmagasinet Godzdogz (ett internetbaserat projekt som dominikanbröder under utbildning i England ansvarar för).
Broder Jakob är troligen den i världen mest kända sången från Frankrike. Till och med engelsmännen kan den! Ja, i dag är den inte bara en fransk sång längre, eftersom den har översatts till många språk och införlivats i flera länders sångskatter över hela jordklotet. Ursprunget till denna kanon är dock dunkelt. Flera teorier cirkulerar, men den kanske mest troliga är att huvudpersonen helt enkelt var en ordensbroder som inte kom upp i tid för att ringa till korbönens matutin, vilket framgår av sången. Var Broder Jakob, för att vara mer exakt, en lat dominikan?
Varför skulle han vara dominikan? Jo, därför att dominikanerna i Frankrike under århundraden blivit kända som ”Jakobiner” efter priorn S:t Jacques av Toulouse, där den helige Dominikus etablerade sin första brödrakommunitet. Han får inte förväxlas med S:t Jacques av Paris, i vars kloster det beryktade revolutionspartiet möttes 1789 och fick namnet ”Jakobinerna”, vilket genomförde ett skräckvälde särskilt mot kyrkan. Den 22 oktober i år var det årsdagen av invigningen av det stora Toulouseklostret, som till viss del fått sin betydelse av det faktum att den helige Thomas av Aquino är begravd där.
För att undersöka teorin om Broder Jakob, besökte BBC Radio 3 Blackfriars Oxford tidigare i år. Där intervjuade de dominikanbroder Richard Ounsworth [se foto], som är redaktör av tidskriften Godzdogz, om de förrevolutionära bröderna och spelade också in dominikanernas laudes, men också tre bröder som sjunger i kanon. I programmet diskuterar broder Richard vikten av den gemensamma bönen och den broderliga andan i den dominikanska ordensfamiljen. Han medger att Broder Jakob kunde ha varit en lat broder som inte kom upp om morgonen och ger en skämtsam pik till ”de yngre bröderna” av i dag. ”Sådana bröder har, förmodar jag, ingen ursäkt eftersom morgonbönen börjar i Oxford kl. 07.45 nuförtiden och inte klockan 03.00, vilket var det vanliga i tidigare århundraden”, säger broder Richard avslutningsvis.
Red. Signum 2013-11-01
Hemsida för Blackfriars Oxford
Hemsida tidskriften Godzdogz om Broder Jakob här
En lustig tecknad kortfilm med ljud på franska finns här (i filmen bär broder Jakob inte en vit ordensdräkt som dominikaner har utan en mörkbrun, förmodligen för karmelit- eller franciskanorden)