Caritas utvidgar sina hjälpinsatser i norra Irak

Inför de dramatiska händelserna i norra Irak utvidgar det internationella Caritas-organisationen sin hjälp till flyktingarna i området. Caritas Irak och det amerikanska Caritas (CRS), som redan under förra månaden bistod tusentals familjer med allra mest livsnödvändigaste, upprättar ett samordningskontor i Erbil. Detta för att under de kommande sex månaderna kunna hjälpa 30 000 familjer, rapporterade Georg Matuschkowitz, avdelningschef för Caritas internationella program inom Caritas Österrike i samtal med Kathpress.

På grund av det kritiska säkerhetsläget utförs arbetet för den kyrkliga hjälporganisationen i regionen under ytterst svåra förhållanden. Själva orterna där vatten, livsmedel, vatten, täcken och madrasser fördelas, måste förbli hemliga. Vid fördelningen, som finansieras med Caritasmedel, har Caritas ett nära samarbete med FN.

Situationen är också dramatisk för de flyktingar som flytt till norra Irak från kriget i Syrien och nu återigen är i fara. ”Deras situation är dubbelt kritisk. Många är på vippen att åka tillbaka till Syrien”, sade Matuschkowitz.

Caritas har för tillfället inget tillträde till de tusentals jezidiska flyktingarna i Sinjarbergen, vilkas öde har skakat om världsopinionen. ”Eftersom vi inte kommer in där för närvarande”, rapporterade Matuschkowtiz. Hjälpsändningar från luften ska dock enligt lokala rapporter ha kommit fram.

Enbart till Erbil kom under förra veckan tog mer än 70 000 kristna på flykt undan terrorgruppen Islamiska Staten. Tusentals familjer har förlorat allt och den humanitära hjälpen räcker inte till, rapporterade patriarken för den kaldeisk-katolska kyrkan i Irak, Louis Rafael I. Sako under veckoslutet i ett nödrop till Bagdad. Den världsomspännande katolska hjälporganisationen Kirche in Not anslog därför ytterligare 100 000 euro för omedelbar hjälp till irakiska kristna på flykt.

Många flyktingfamiljer har fått mat och tak över huvudet i kyrkor, enligt patriark Sako: ”Situationen för dessa familjer är tämligen bra. Men situationen för dem som måste bo på gator och parkeringsplatser är beklagansvärd. De saknar tak över huvudet, kläder, vatten och medicin.”

Kathpress 2014-08-12