Den lille prinsen på vita duken

av GUNILLA MARIA OLSSON

medium_0d31b56944c08b7468f5e0cc5b883795-lilleprinsen“Nu ska du få höra min hemlighet. Den är mycket enkel: det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen.”

Citatet är hämtat från berättelsen om den lille prinsen, skriven av den franske författaren Antoine de Saint Exupéry. Boken utkom första gången redan på 1940-talet, men är alltjämt aktuell. Och nu visas en animerad film baserad på den berömda berättelsen, regisserad av Mark Osborne.

I filmen får vi följa en liten flicka som ska förberedas för en framtid fylld av prestationskrav. Men flickan får genom en slump kontakt med någon som kan visa henne en annan sida av livet, där fantasi och känsla får mera utrymme. Här börjar äventyret, både vackert, fartfyllt och spännande.

Filmen är kategoriserad som en familjefilm och är tillåten från sju år. Den kan absolut ses med behållning av såväl ungdomar som vuxna, inte bara på grund av det djupsinniga budskapet som fångas i citatet ovan utan lika mycket för att det är en välgjord gestaltning av skeenden och karaktärer, där vi alla kan känna igen oss mer eller mindre. Det är intressant att se hur detta budskap, som formulerades en generation tillbaka, inte är mindre angeläget i dag. Hur hjälper vi barn att behålla sitt oförstörda sinne och förmågan att se det väsentliga i livet, bortom konkurrens och fåfänga ambitioner? Det är den frågan som filmen ställer.

Så min uppmaning blir, att hitta ett barn i din omgivning, någon som kan göra dig sällskap vid ett biobesök! Även om du redan har läst boken, så menar jag att biobesöket tillför något mer.

Gunilla Maria Olsson 2016-08-30