Ett år efter mordet på fader Jacques Hamel

Ett år efter det brutala mordet på den franske katolske prästen fader Jacques Hamel minns de franska biskoparna vad som framhålls som hans förebild i att leva varje dag i enkel trofasthet, grundad i kristen kärlek.

Ärkebiskopen av Marseille, Georges Pontier skrev i ett uttalande i måndags att fader Hamel, som mördades av islamistiska terrorister mitt under det att han firade mässa, enligt sin syster Roseline framförallt varit ”en man bland andra män” och att det var så som han blev mördad, som en man bland andra män, som ”präst som hade blivit en symbol för ett liv som kan levas med varandra, för varandra, ett liv av daglig trofasthet, ett liv grundat i kärleken från den Ende som gjort var och en av oss av kärlek: Kristus”. Ärkebiskop Pontier tillade själv att ett sådant liv ”blir till förebild och uppmuntran för alla”.

85-årige fader Hamel mördades mitt under firandet av mässan den 26 juli 2016, av två beväpnade män som stormade in i hans kyrka i Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie i Frankrike. Terroristerna tog först prästen och fyra andra som gisslan och skar sedan halsen av fader Hamel. De båda gärningsmännen sköts till döds av polisen och identifierades som islamistiska extremister. Enligt ärkebiskop Pontiers uttalande var händelsen ”en av dessa otänkbara händelser som gör oss mållösa och blir till ett vittnesbörd, en läxa för alla”.

Ärkebiskopen fortsatte framhålla att fader Hamels minne, liksom minnet av den fruktansvärda händelsen, präglar den kristna gemenskapen men också hela det franska samhället. Han framhöll att det katolska högtidlighållandet av Jungfru Marias upptagning till himmelen den 15 augusti kan ”samla oss” och bli en dag för fransmännen att be för Frankrike liksom om ”många män och kvinnor som lever sina vanliga liv för andra och med andra”, så att viljan till sant broderskap kan ”inspirera våra personliga val och valet hos dem som utövar ansvar” av olika slag i samhället.

För att markera dödsdagen firade det katolska stiftet Rouen, som fader Hamel tillhörde, en särskild minnesmässa i f. Hamels kyrka på exakt samma klockslag som mässan han firade när han blev mördad. Efter mässan avtäckte kommunen en minnessten av fader Hamel till förmån för ”fred och broderskap”. På aftonen hölls en särskild aftonbön i basilikan i Rouen, följd av bön vid fader Hamels grav.

Catholic News Agency, 2017-07-25