I dag, den 9 maj, infaller Europadagen. Det var den 9 maj 1950 som den franske utrikesministern och kristdemokraten Robert Schuman offentliggjorde planerna på den Europeiska kol- och stålunionen, som i sin tur banade vägen för framväxten av Europeiska unionen.
En av vår tids främsta företrädare för Europatanken, presidenten i Europeiska rådet, Herman Van Rompuy, intervjuas i dag i en stort uppslagen artikel i Svenska Dagbladet.
Van Rompuy är, liksom Schuman på sin tid, troende katolik och han stöder ett Europa präglat av både mångfald och samverkan. Hans katolska bakgrund har varit viktig för formandet av just den övertygelsen. I intervjun i Svenska Dagbladet refererar han till den första Europadiskussion som han själv deltog i – som elev vid en av jesuiternas skolor i Belgien. Samma övertygelser präglade sedan miljön på det katolska universitetet i Leuven, där han därefter fortsatte sina studier.
I dag, när mycket andas kris i det europeiska samarbetet, känns det uppmuntrande med folk som tror att enhet och mångfald går att förena. Rösterna som talar i motsatt riktning är tyvärr många. I dag berättar exempelvis Upsala Nya Tidning om en debatt mellan Folkpartiets Erik Ullenhag och Sverigedemokaternas Jimmie Åkesson som hölls här i Uppsala i går. Där kan man läsa att Åkesson menade att svensk invandringspolitik inte ska syfta till integration utan till assimilering. Alla ska bli likadana, med andra ord. Alla krusbär ska vara gröna på samma svenska sätt.
Det finns stor anledning att känna tacksamhet över att det är katoliken Van Rompuy som är president i Europeiska rådet.
Ulf Jonsson 2012-05-09
https://www.svd.se/nyheter/utrikes/barfota-pa-eus-tron_7183347.svd
https://www.unt.se/uppsala/valfyllt-nar-ullenhag-motte-akesson-1741388.aspx
Se också denna Opinionstext från den 8 december 2011:
https://signum.se/madame-har-andrat-uppfattning/