Fotbollstränaren Jürgen Klopp om tacksamhet och kristen tro

Den tyske fotbollstränaren Jürgen Klopp lyckades på tisdagskvällen få sitt lag Liverpool FC kvalificerat till Champions League-final genom att besegra FC Barcelona med 4–0, vilket medialt firades som ett stort fotbollsunder (Barca hade vunnit den första semifinalen hemma på Camp Nou med 3–0). Den evangeliska presstjänsten EPD påpekade i detta sammanhang att Klopp är en praktiserande kristen. ”Jürgen Klopp har gjort erfarenheten att ’Gud aldrig lämnar dig ensam’.”

Jürgen Klopp.
Foto: Wikimedia commons.

Klopp hade kort dessförinnan uttalat sig om sin religiositet i Evangelische Rundfunkdienst Baden: ”På Gud kan jag alltid förlita mig”, sade den 51-årige Stuttgartbon i samtalet. Tron är för honom ”oändligt viktig”, en stabiliserande faktor i livet. Redan som barn brukade han läsa bönen ”Müde bin ich geh zur Ruh” (ungefär: Då jag är trött vilar jag) med sin mor. Att det finns en högre makt, som råder över tingen även om människorna inte förstår det, visade han sig övertygad om i intervjun.

”Alla tiders mest verkningsfulla händelse”, kallade han Jesu offerdöd på korset. Det var den mest storartade gärning som någonsin gjorts för mänskligheten. ”Vi kommer aldrig att vara i stånd att prestera den”, sade Klopp, ”och det måste vi inte heller.”

Jürgen Klopps hemliga framgångsrecept är att han riktigt gärna utför sitt arbete. Tacksamhet är över huvud taget en av de viktigaste sakerna. Att han varje dag får fullgöra sitt arbete som tränare upplever han som ”den högsta lyckan”.

I motsats till fotbollens villkor måste man i kristendomen inte vara nummer ett: ”Det finns ingen kristen världsrankinglista.”

Kathpress 2019-05-08