Franska imamer: ”Muslimer måste fördöma de barbariska attackerna”

Två franska imamer på besök i Vatikanen uppmanar muslimer att svara på de dödliga angreppen mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris på onsdagen genom att stå upp och uttrycka sin avsky mot de brottslingar som har ”kidnappat” deras religiösa tro.

”Muslimer är chockade och trötta […] den tysta majoriteten av dem känner sig som att de blivit tagna som gisslan”, sade Tareq Oubrou, ledare för moskén i Bordeaux. Muslimer måste demonstrera offentligt för att ”uttrycka sin avsky” mot attacken, sade han vidare och tillade att denna brottsliga handling också slår mot ”islam och franska muslimer”.

Mohammed Moussaoui, ordförande i Föreningen för franska moskéer, underströk att han var ”skrämd och chockad” av nyheten om attacken, eftersom han just hade bett tillsammans med påven Franciskus ”om fred och broderskap för att stadga och stärka världen”, med en särskild förbön för kristna i Mellanöstern. ”Om extremisterna fortsätter att fördubbla sina ansträngningar och intensifiera sina handlingar, våldsamheter och illdåd måste muslimer intensifiera sina reaktioner mot dessa barbariska handlingar, ibland olyckligt genomförda i islams namn”, säger Moussaoui [bilden].

De två religiösa ledarna var medlemmar av en delegation om fyra franska imamer på en tvådagars-visit i Vatikanen, arrangerad av den franska biskopskonferensens kontor för relationer med islam. Paris-attacken ägde rum samtidigt som de fyra imamerna deltog vid påven Franciskus allmänna audiens i Vatikanstatens Paulus VI-sal. Oubrou och Massaoui kommenterade attackerna till de franska nyhetstjänsterna La Croix och I-Media.

Enligt polisen sade vittnen till attacken i Paris att attentatsmännen ropade slagord som ”vi har hämnats profeten” och ”Allahu akbar”, ett arabiskt uttryck som betyder ”Allah är störst”. Tidningen som attackerades har en historia av att ha publicerat provokativa teckningar om islams profet Mohammed, liksom obscena teckningar om påvar och katolska ordenssystrar.

Obrou oroade sig för att attackens effekter på Frankrike och de franska muslimerna. ”Denna handling kan splittra samhället och bromsa in assimileringen och integrationen av muslimer i det franska samhället. Vem vinner på detta brott? Varken islam eller muslimerna. Religioner finns för att förena människor och varje handling som slutar i en splittring av mänskligheten är inte en religiös handling”, sade han.

Massaoui sade samtidigt att muslimer behöver reagera mot vad han karaktäriserade som brottslingars ”instrumentalisering av islam”. Han sade vidare att franska muslimer blir ”dubbla offer” eftersom, å ena sidan, deras tro ”exploateras av brottslingar” och, å den andra, att de sedan möter ”populistiska försök att dra fördelar av dessa kriminella handlingar för att förvärra och underblåsa splittringen och rädslan i det franska samhället.”

De franska imamernas delegation till Vatikanen mötte också studenter vid det franska prästseminariet i Rom och besökte det Påvliga institutet för islamiska studier i Rom.

Catholic News Agency (CNA) 2015-01-07