Gaza City: en fasansfull natt för katolikerna i al-Zeitoun

”Hela området har förstörts av de ständiga bombningarna. Det har varit en fasansfull natt. Nu får det vara nog!” Detta rapporterade kyrkoherden i Gaza City, fader Jorge Hernández [bilden], på telefon till fader Mario Comioli i Jerusalem, enligt Association Pro Terra Santa. Kvällen innan blev fader Jorge uppmanad att utrymma den lokala kyrkan och församlingslokalerna, sedan han underrättats om att hela stadsdelen al-Zeitoun skulle komma att bombas.

Men vart skulle prästen, de tre Moder Teresasystrarna och 29 handikappade barn och nio sjuka äldre kvinnor ta vägen?

Gazas kristna kommunitet blev förkrossad när två äldre kvinnor avled, som inte längre klarade av att leva under de hårda förhållandena de tvingades uthärda sedan de flytt till kyrkan. För att bara förvärra församlingens sorg, träffade en missil Jalita Farah Um Jerjis hem och förvandlade det till en hög med spillror. Hon själv brändes till döds, medan hennes man endast fick lättare skador. Deras äldste son ligger i djup coma, med båda benen amputerade och svåra brännskador på bröstet och i ansiktet. Anton, parets yngste son, var i mässan i kyrkan när tragedin drabbade dem.

Fader Jorge underströk att missilerna inte visar någon urskillning, de exploderar omedelbart vid nedslaget och det finns ingen säker plats på hela Gazaremsan. Han citerade påvens böner om ett omedelbart eldupphör och fred och betonade att ingen av dem som dödats var terrorister. Fader Jorge skrev detta i ett brev redan innan de nattliga bombningarna förstörde nunnornas hem och skadade den lokala skolan och några andra byggnader tillhörande församlingen. Lyckligtvis klarade sig kyrkan, där barnen, några äldre och familjer sökt skydd.

De israeliska bomberna, som var avsedda att träffa 73 individer, har hittills bara lyckats utplåna vanliga civila.

Vatican insider/La Stampa 2014-07-29