Helgjutet framförande av Gerontius dröm

av JOHN SJÖGREN

Som tidigare skrivits om här på Signums hemsida framfördes ”Gerontius dröm” den 17-18 oktober på Berwaldhallen i Stockholm. Detta stora kör- och orkesterverk av Edward Elgar, med text av nyligen helgonförklarade John Henry Newman, gestaltar i text och toner en själs resa in i dödens skymningsland, via Guds tron, där den befriande domen förmedlas, fram till den renande skärseldens kärlekslågor. Verket har blivit något av ett standardverk på repertoaren i England, men är sällan framfört i Sverige. På Berwaldhallen var det premiär för verket, vilket gjorde torsdagens och fredagens i stort sett utsålda konserter till något av en händelse.

Och en händelse blev det verkligen! Sveriges radios symfoniorkester, under Daniel Hardings ledning, tillsammans med Radiokören, Mikaeli kammarkör och S:t Jacobs vokalensemble bjöd på en helgjuten konsert. Vilket DN:s Camilla Lundberg höll med om och gav konserten högsta betyg i sin recension. Inte minst de tre sångsolisterna bidrog till konsertens intensiva känsla. Den engelske tenoren Andrew Staples sjöng med inlevelse och absolut närvaro fram Gerontius själsliga resa. Barytonen Sir Simon Keenlyside, även han från England, sjöng övertygande och med styrka som prästen och dödsångestens ängel – placerad stående mitt i kören, vilket var ett effektfullt grepp. Mezzosopranen Ann Hallenberg ledsagade milt såväl Gerontius som publiken ända fram till det avslutande Amen.

För den som missade denna säregna konsertupplevelse går det att se och lyssna till konserten i efterhand, via Berwaldhallens hemsida. Konserten kan ses via länken här.

John Sjögren 2019-10-19

Detta är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.