Indiska martyrer från 2008 snart saligförklarade?

Katolska kyrkan i Indien har nu officiellt gett grönt ljus för att öppna processen för salig- och helgonförklaring av de nära 100 kristna som mördades i den indiska delstaten Odisha 2008. Godkännandet är ett stort glädjeämne för de anhöriga till de mördade, men också ”för hela kyrkan […] eftersom våra män, kvinnor och barn, som dog martyrdöden för tron, inte är bortglömda”, sade ärkebiskop John Barwa till den engelskspråkiga nyhetstjänsten CNA i tisdags. Trots att de som dödades miste sina liv på ett fruktansvärt sätt, har deras död medfört ”en förnyelse av tron och för detta är de alla, offrens familjer, stolta”.

Oswald_Kardinal_Gracias3,_Erzbischof,_Mumbai,_Indien,_99._Deutscher_Katholikentag,_RegensburgÄrkebiskop Barwa i stiftet Cuttack Bhubaneswar i Odisha, Indien, har av kardinal Oswald Gracias [bilden] utsetts att organisera salig- och helgonförklaringsprocessen. Kardinal Gracias är ärkebiskop av Bombay, ordförande i både den indiska biskopskonferensen och sammanslutningen för de asiatiska biskopskonferenserna, och medlem av påven Franciskus särskilda grupp av nio rådgivande kardinaler, och är den som har gett det officiella godkännandet att påbörja processen med att förklara de kristna som massakrerades 2008 som ”martyrerna av Kandhamal”.

Det var i kölvattnet till ett mord på en ledare för en högerextrem hindunationalistisk organisation 2008 som hinduistiska fundamentalister attackerade den kristna minoriteten i Kandhamal-distriktet, vilken anklagades för mordet. Sammantaget dödades nära 100 kristna direkt för att de vägrade konvertera till hinduismen, men 56 000 människor fördrevs från sina hem och tvingades ut i skogarna där människor omkom av svält och dödliga insektsbett. 6 500 hus och 395 kyrkor förstördes. Runt 10 000 fördrivna har fortfarande inte kunnat återvända hem på grund av rädsla för repressalier.

Särskilt personer som hade konverterat från hinduismen till kristendomen var måltavla för attackerna. Senare kom några av dem att återgå till hinduismen av fruktan för sina liv, även om de fortsatte att i hemlighet tro och praktisera som kristna. Familjer och vänner till de dödade har samlat berättelser om deras nära och käras öde, av vilka många innefattar tortyr, krav på förnekande av den egna tron, stympning och värre.

I en intervju från i måndags berättade kardinal Gracias att han började aktivt uppmuntra den indiska kyrkan att driva fallet med Kandhamal-martyerna efter att i november förra året ha träffat en fru till ett av offren. Han sade vidare att han redan har talat med prefekten för Vatikanens kongregation för helgonförklaringar, kardinal Angelo Amato, och att denne förklarat sig ”villig att tala personligen om våldet i Kandhamal och martyrerna där med påven Franciskus.” Och i sin kommentar till CNA sade ärkebiskop Barwa att den officiella öppningen av processen ”har varit mycket bra” och ”stärkande” för de kristna i Indien, givet de olika utmaningar som de nu möter som minoritet i landet, inklusive hot och våld från en mer aggressiv hinduistisk fundamentalism.

Catholic News Agency, 2016-01-05