Al-Azhar-universitetet i Kairo arrangerar nästa vecka en interreligiös kongress, som kommer att ta upp frågor som statens laicitet, medborgarnas jämlikhet inför lagen och ”respekten för diversiteten”. Initiativet till kongressen kommer från storimamen al-Tayyeb, rapporterar stiftelsen Pro Oriente.
Bland deltagarna finns den maronitiske patriarken kardinal Bechar Boutrus Rai, den grekisk-katolske melkitiske patriarken Gregorios III Laham och den libanesiske sunnitiske muftin Abd-el-Latif Deriane. Eventuellt kommer också Libanons president Michel Aoun – den ende kristne statschefen i Arabvärlden – att delta. Dessutom deltar vice-direktorn vid Wiens König-Abdullahs dialogcentrum, Mohammad Sammak.
Pro Oriente citerar Sammak som sagt att kongressens slutdokument kommer att utarbetas av kommissioner som består av kristna och muslimer, troende och icke-troende”. Kongressen syftar till främja en ”upplyst och måttfull” islam, som i trohet mot traditionen kan föra samtal med det moderna.
I Vatikanen beklagar man att en framstående Al-Azhar-student, shejk Mohammed Mohammed Nasr Abdallah, inte tillåts delta som imam, eftersom han företräder progressiva uppfattningar och exempelvis offentligt har fördömt kraven på att kvinnor måste bära slöja, de islamiska kroppsstraffen och jihad. Shejken tillhör en grupp av islamiska teologer, som i november 2015 reste till Paris för att visa sin medkänsla efter IS-terroristerna blodiga attentat.
Al-Azhar-universitetet grundades år 988 och är en islamisk vetenskaplig institution i världsklass. Cirka 375 000 studenter är inskrivna där och 16 000 medarbetare undervisar vid universitetet.
Kathpress 2017-02-22