Irak tackar påven för patriarken Sakos upphöjelse till kardinal

Det irakiska utrikesdepartementet har tackat påven Franciskus för hans ”kontinuerliga stöd” till Irak och det irakiska folket ”i denna avgörande stund för fred och samexistens”. Utnämningen av den kaldéisk-katolske patriarken Louis Raphael Sako till kardinal betecknade en talesman för departementet som ett sådant tecken, enligt ett uttalande från stiftelsen Pro Oriente på onsdagen.

Upptagningen i kardinalskollegiet sågs av den politiska ledningen i Irak som ett erkännande av Sakos humanitära initiativ. Genom utnämningen av den blivande irakiske kardinalen har Irak fått ”en röst i Vatikanen och i internationella institutioner” för att kunna fortsätta ”kampen mot terrorismen” och ”bibehållandet av den religiösa mångfalden i landet”.

I det irakiska valet den 12 maj erhöll gruppen Sayrun, som leds av den shiitiske imamen Moqtada al-Sadr och det kommunistiska partiet, det högsta röstetalet och därmed 54 platser i parlamentet. På andra plats kom gruppen Al Fatah med 47 platser, medan den grupp i vilken den hittillsvarande ministerpresidenten al-Abadi ingår endast fick 42 platser.

Sako gratulerade per telefon al-Sadr och underströk sin önskan om en regering ”som verkligen kommer att gynna det irakiska folkets gemensamma välfärd”. Samtidigt överbringade patriarken de bästa lyckönskningar till den religiöse ledaren och politikern i samband med den islamiske fastemånaden Ramadan. I sitt tack underströk al-Sadr sin intention ”att understödja de kristna”.

Av de fem platser reserverade i parlamentet för de kristna gick två till rörelsen ”Babylonbrigaden”, en till det syrisk-kaldéiska folkrådet, en till ”Rafidainrörelsen” och en till den ”Kaldéiska koalitionen”. Kandidaterna i den ”Assyrisk-demokratiska rörelsen” kom inte in och reste protest mot valutgången. Av de fem platserna tillföll fyra den kaldéisk-katolska kyrkan.

Den kaldéiske patriarken Sako yttrade sig kritiskt i en kommuniké. De kristna politikerna ”måste lära sin läxa” och inse att de behöver mera enhet för att värna den lilla kristna ”kvoten” och dess oberoende.

Kathpress 2018-05-30