Irländsk biskop hedrar Cranberries avlidna sångerska

Den katolske biskopen av Limerick på Irland, Brendan Leahy, beskriver den nyligen och plötsligt avlidna irländska sångerskan i The Cranberries, Dolores O’Riordan, som en ”själens och modets kvinna”. Hon präglades av en djup andlighet, menar biskopen. Hon har ofta berättat om hur viktig hennes katolska tro var för hennes musik, säger biskopen i ett reportage från den katolska presstjänsten CNS. ”Limerick och världen har förlorat en vänlig, mild och begåvad själ”, menar biskop Leahy.

Den 46-åriga sångerskan hittades död på ett hotell i London i måndags, den 15 januari. Bakgrunden och dödsorsaken är hittills oklar. Polisen utgår inte från att något brottsligt har inträffat. Till musikgruppen The Cranberries mest kända hitlåtar hör ”Linger” och ”Zombie” [YouTube klipp här]. Bandet blev världsberömt genom ”Zombie”, vars budskap riktas mot den blodiga konflikten på Nordirland.

Sångerskans död är ”en så sorglig förlust, en ung människa, ett värdefullt liv”, säger biskopen. Storstjärnan var ”en inspiration för så många människor”. ”Hennes uppstigande till att bli en kändis gav unga människor lokalt [i Limerick, Irland, övers. anm.] en stor portion tro”, fortsätter biskop Leahy. ”Hon förlorade aldrig ur sikte, vem hon var och varifrån hon kom.”O’Riordan vittnade frekvent om sin katolska tro och bönens betydelse i hennes liv. I en intervju i januari 2017 berättade hon att hon flera gånger hade blivit inbjuden till Vatikanen för att sjunga där, och att detta var en särskild ära. Till höjdpunkterna i hennes liv har hon dessutom räknat att hon tillsammans med sin mamma fick träffa påven Johannes Paulus II.

Kathpress 2018-01-17